Zeilduo pakt zege op WK in 470-klasse

MEDEMBLIK, 25 aug. Wilma Kramer en Henneke Stavenuiter hebben gisteren de zesde en laatste race in de strijd om het wereldkampioenschap voor vrouwen in de 470-klasse gewonnen. Het Nederlandse tweetal schoof daardoor in deze Olympische boot op naar de zevende plaats in de eindrangschikking.

De titel ging naar de Westduitsen Tanja Stemmler en Sabina Lenkmann. Zij hadden aan een zesde plaats royaal voldoende, temeer daar de naaste concurrenten Peggy Hardwiger en Christiana Pinnow uit de DDR op de slotdag voor de zeilsters niet met de besten meekonden.

In de 470 voor mannen eindigden Willem en Daan Schutte opnieuw in de middenmoot (31ste). Ze duikelden door een aantal mindere resultaten uit de top-tien. De wereldtitel ging naar de Westduitsers Wolfgang Hunger en Rolf Schmidt. Zij bleven het Spaanse duo Calafat/Sanchez Luna net voor.

Bij de Tornado's, de Olympische catamaran, wonnen de Fransen Christophe Clevenot en Maurice Eisenblatter voor de tweede achtereenvolgende keer en de derde maal in totaal. Ze voeren het klassement, na aftrek van het slechtste resultaat (een diskwalificatie), dan ook royaal aan voor de sterke Australiers Schafferius en Gilbert. Ron van Teylingen en Paul Manuel, die op een medaille leken aan te koersen, lieten een 'tweede schrapresultaat' noteren en kelderden naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

In de Soling had Roy Heiner, aan boord bijgestaan door Ed van der Steene en Niels Unger, opnieuw een goede dag. De oud-Olympier uit de Finn-klasse ging als vijfde over de finish, zijn beste resultaat in Medemblik. Heiner nestelde zich als debutant in de algemene rangschikking op de negende plaats. De winst ging naar de zeer regelmatig varende Fransman Marc Bouet, die als enige bewees recht te hebben op de wereldtitel. Zijn Amerikaanse rivaal Kevin Mahaney kon net als donderdag niet volgen.