Venglos voorspotprijs naar Engelse League

ROTTERDAM, 25 aug. In het seizoen dat de Engelsen het belangrijkste van de eeuw noemen in verband met de terugkeer in het Europa-Cupvoetbal is de meest opmerkelijke transfer die van een manager. Doktor Jozef Venglos uit Tsjechoslowakije werd door Aston Villa gecontracteerd en is daarmee de eerste buitenlander sinds de oprichting van de League in 1888 die een ploeg uit de hoogste klasse onder zijn hoede heeft. Deze ontwikkeling is des te opmerkelijker nu de Engelsen op het voetbalveld weer volledig het geloof in eigen kunnen hebben teruggevonden door de plaats in de halve finale tijdens het laatste wereldkampioenschap.

De voorzitter van Aston Villa, Doug Ellis, verklaarde de keuze van Venglos door te stellen dat er na de Europese hereniging van 1992 de trainers en spelers van het vasteland in en uit zullen lopen bij het Engelse voetbal. 'En wij kijken gewoon nu al verder dan onze neus lang is.'

Ellis werd echter min of meer gedwongen tot deze stap. Aston Villa, de Europa-Cupwinnaar van '82 (1-0 tegen Bayern Munchen in de finale in Rotterdam), moest verleden maand op een ongelegen tijdstip afscheid nemen van zijn manager Graham Taylor die als opvolger van Bobby Robson als bondscoach werd aangesteld. Alle populaire Britse managers waren toen al bezet en Ellis moest uiteindelijk wel zijn aandacht op het buitenland richten.

Tot zijn verbazing kwam Ellis er achter dat hij voor een spotprijs een trainer van naam kon krijgen. Venglos, doktor in de filosofie, kost Aston Villa 100.000 pond voor twee jaar en dat is amper een vijfde van het bedrag dat, bijvoorbeeld, Kenny Dalglish bij kampioen Liverpool over dezelfde periode ontvangt. Een trotse Ellis omschrijft Venglos dan ook als 'een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen'. Met de 54-jarige Jozef Venglos heeft Aston Villa een ervaren man gekozen. Bij het laatste WK was hij nog bondscoach van het alom geprezen Tsjechoslowakije dat in de kwartfinale door de Duitsers werd uitgeschakeld. Venglos, die zelf middenvelder was bij Slovan Bratislava, werkte in zijn loopbaan al regelmatig buiten Tsjechoslowakije. Hij trainde onder andere de nationale ploegen van Australie en Maleisie en het Portugese Sporting Lissabon. Ook Engeland is geen onbekend gebied voor Venglos. In '73 speelde hij als coach van het Tsjechische team van spelers onder de 23 jaar een interland op het veld van zijn huidige club Aston Villa in Birmingham en bleef vervolgens een paar weken langer om bij Liverpool, Everton en West Ham United stage te lopen.

Opluchting

Venglos deed de afgelopen weken dan ook geen dingen waar de Engelsen raar van opkeken. Hij spreekt hun taal en heeft zich snel aangepast. Hij laat zich Joe noemen en praat tegenover de pers al over our boys als hij de spelers van Aston Villa bedoelt. En tot grote opluchting van de voetballers en supporters van de club verklaarde hij meteen na zijn aankomst op Villa Park dat het niet zijn bedoeling is de Engelse stijl van het voetbal te veranderen. Hij zei de werklust en inzet van de Engelsen te bewonderen. 'Misschien', sprak Joe daarna voorzichtig, 'lukt het me wel een paar zaken aan het geheel toe te voegen.'

Venglos wees daarbij op de passing op het middenveld en het spel zonder bal.

Bij Aston Villa vinden ze het best. Ze zijn blij met dr. Jozef Venglos. Maar net zoals bij alle andere trainers en managers zal zijn populariteit staan of vallen bij de resultaten. En wat dat betreft wacht Venglos geen makkelijke opgave. Aston Villa bereikte afgelopen seizoen verrassend de tweede plaats achter Liverpool. Dat heeft voor hoge verwachtingen bij aanhang en bestuur gezorgd. Realistisch bekeken had de ploeg echter minder kwaliteit op het veld lopen dan verscheidene andere clubs. Vooraf was Aston Villa zelfs een gevecht tegen de degradatie voorspeld. Teamgeest en inzet zorgden onder leiding van de kundige Graham Taylor echter voor een bijna ontstuitbare opmars.

Na een zwakke seizoenstart met een overwinning in zeven wedstrijden kende Aston Villa een periode waarin vijftien van de achttien duels werden gewonnen. De ploeg stond zelfs lange tijd op de eerste plaats. De vraag is nu of Aston Villa zo'n stunt kan herhalen. De Engelsen zeggen dat clubs als Arsenal (met voor dertien miljoen gulden nieuwe aankopen), Tottenham Hotspur, Everton en Manchester United zich niet weer zullen laten verrassen. Bovendien moet Venglos aan de slag met een team dat naar de hand van Taylor is gezet. 'Ik ben eerder een realist dan een optimist', aldus Venglos veelbetekenend aan de vooravond van de competitie die vandaag begint. Op 1 september moet Aston Villa al bij Liverpool op bezoek. Er is in Birmingham nog geld beschikbaar voor een of twee aankopen. 'Maar', zegt de doktor, 'ik wil eerst mijn eigen spelers beter leren kennen voordat ik over nieuwe aankopen ga nadenken.' Een voordeel heeft Jozef Venglos in ieder geval wel. Aston Villa, een van de twee Engelse clubs die dit seizoen Europees voetbal speelt, heeft in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegen Banik Ostrava uit Tsjechoslowakije geloot. En Venglos kent die ploeg natuurlijk als geen ander.