Roda JC ontbeert nog geluk met 'verhuizing' naar devrijdagavond

KERKRADE, 25 aug. Als het aan Roda JC ligt, vormt de vrijdagavond voortaan de smakelijke afsluiting van een week waarin de zondag voor de Bourgondisch ingestelde aanhang niet meer besmet wordt met het kijken naar voetbal. Gisteravond schotelde de club uit Kerkrade haar supporters bij de competitie-opening tegen FC Twente een aantrekkelijke wedstrijd voor maar er resteerde niettemin een kater: 1-2. Roda JC is na FC Zwolle de tweede club die in de vaderlandse competitie de vrijdagavond verkiest boven de reguliere speeldagen in het weekeinde. Het idee voor de omzetting werd vorig seizoen geboren toen de club noodgedwongen enkele keren moest verhuizen naar een midweekse avond, omdat de plaatselijke burgervader het spelen van risicowedstrijden in het weekeinde verbood. Financiele overwegingen speelden in die beslissing een belangrijke rol aangezien de kosten van politiebegeleiding op vrijdagavond beduidend minder bedragen dan op een, ook voor de ordebewakers, 'vrije' zondagmiddag. 'We hebben een zuinige burgemeester maar uiteindelijk heeft dat alleen maar in ons voordeel gewerkt', weet Jan Reker. De trainer van Roda JC zag tot zijn grote verrassing dat zijn team op vrijdagavonden door een groter aantal toeschouwers werd aangespoord dan was begroot. Reker: 'En dat gold niet alleen voor bijvoorbeeld de wedstrijd tegen een grote club als PSV, maar ook tegen Sparta kregen we meer publiek dan verwacht.'

De zendtijd die Studio Sport op de vrijdagavond heeft, en waardoor Roda JC bij belangrijke wedstrijden nagenoeg zeker is van uitzending, vormt voorts een dankbare gelegenheid voor sponsors hun naam uit de dragen.

Gesteund door de positieve ervaringen in het afgelopen seizoen is Reker er inmiddels volledig van overtuigd dat de vrijdagavond een ideaal tijdstip is voor het afwerken van competitieverplichtingen. 'De actieve amateursporters hoeven zelf niet te spelen, daar boeken we dus pure winst. Bovendien kunnen zakenmensen hun werkweek op gepaste wijze afsluiten met een dineetje in de businessclub en een voetbalwedstrijd', onderbouwt Reker zijn enthousiasme.

Voorbode

De Brabantse trainer ziet in de stad van zijn club een voorbode van een ontwikkeling die naar zijn mening niet meer tegen te houden is. Passieve recreatie maakt plaats voor actieve vrijetijdsbesteding. 'De zondag is geen kijkdag meer voor veel mensen maar steeds vaker een doe-dag. Voor ons heeft dat verder nauwelijks consequenties. De vrije woensdag vervalt en daarvoor krijgen we een vrije zondag terug waarop ik weer lekker onze volgende tegenstander kan gaan bekijken'. De prestigieuze opknapbeurt van Kaalheide, waar de onlangs opgerichte business club een luxueus onderkomen op de hoofdtribune heeft gevonden, doet met het oog op de naderende Europa Cup-ontmoeting met AS Monaco professioneel aan en deden de plaatselijke vedetten voor even boven nationaal niveau uitstijgen. Puur cijfermatig moest Reker c.s. uiteindelijk vaststellen dat slechts de publieke belangstelling (ruim 8.000) een voldoende scoorde. FC Twente toonde zich na het enthousiast ingezette offensief van Roda JC met kansen voor onder meer Groenendijk, Van de Luer en Trost, slagvaardiger en temperde binnen twee minuten (negentiende John Neijenhuis, twintigste Yoeri Mulder) de Limburgse feestvreugde over het naderende weekeinde. Rene Hofman bracht uit een scrimmage tien minuten voor de pauze de aansluiting tot stand.

Na de rust bleef Roda JC de gasten bestoken met enthousiast maar eenvoudig aanvalsspel dat door FC Twente even gretig werd bestreden zonder te vervallen in het slaapverwekkende spel dat de Enschedese club vorig seizoen tot haar handelsmerk had verheven.

    • Leon van Eijndhoven