Prijzen op oliemarkten sluiten week iets lager af

LONDEN, 25 aug. In afwachting van het informele Opec-beraad, aanstaande zondag in Wenen, zijn de olieprijzen op de markten in Europa en de VS gisteren wat omlaag gegaan.

Op de oliemarkt namen handelaren hun winst toen bleek dat Irak de dreiging tegen buitenlandse ambassades vooralsnog beperkte tot omsingeling. Olie uit het Noordzee-veld Brent voor levering in oktober noteerde in Londen aan het begin van de avond 30,15 dollar per vat (159 liter) na 30,30 op donderdag. Ook de prijs voor directe levering zakte, van 32,50 tot ongeveer 31,95 dollar per vat. In New York daalden de noteringen eveneens. West Texas Intermediate voor levering in oktober, kwam uit op 30,85 dollar per vat na 32,05 dollar op donderdag. Hoe nerveus de markt is blijkt uit de kortstondige stijging van de noteringen toen bekend werd dat er een ziekenauto naar het vakantieverblijf van president Bush was gestuurd. Het informele OPEC-beraad van zondag wordt door de markt met de nodige skepsis beoordeeld. Deskundigen twijfelen eraan of de aanwezige landen, zes van de dertien, veel kunnen ondernemen om de oliemarkt te stabiliseren. In kringen van de OPEC werd gisteren overigens niet uitgesloten dat er meer landen zullen zijn vertegenwoordigd in Wenen. Een functionaris van het Internationale Energie Bureau (IEA) liet vrijdag weten dat de westerse landen nog geen noodzaak zien om olie uit hun strategische voorraden te halen. Er is nog geen tekort ontstaan als gevolg van het embargo tegen Irak en Koeweit, aldus de functionaris. Het IEA gaat ervan uit dat Saoedi-Arabie meer olie gaat produceren.

De Verenigde Staten kunnen hun eigen olieproduktie vergroten en zodoende 75 procent van de olie die ze niet meer uit Koeweit en Irak importeren compenseren, aldus het Amerikaanse ministerie van energie. Van de ongeveer vier miljoen vaten uit Koeweit en Irak die nu zijn weggevallen ging ongeveer tien procent naar de VS. (Reuter)