Oosterbeek: zoekactie naar oorlogsgraven

RENKUM, 25 aug. De gemeente Renkum en het Airborne Museum in Oosterbeek zijn een zoekactie begonnen naar de stoffelijke resten van 116 vermiste Britse en Poolse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. De veldgraven worden met name gezocht in en rond het dorp Oosterbeek, waar tijdens de slag om Arnhem in september 1944 fel werd gevochten.

Op de eerste zoekdag, eind vorige maand op een particulier bosterrein, is niets gevonden. Volgende week wordt een gemeentelijk perceel onder de loep genomen.

De actie is een iniatief van J. Hey uit Hengelo, die zich al jaren bezighoudt met het opsporen van vermiste soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Hey heef uitgebreide gegevens over vragen als welke divisies waar hebben gevochten en welke soldaten nu nog worden vermist. Het gaat om meer dan honderd Britten en enkele Polen.

De zoekactie wordt gecoordineerd door de Renkumse gemeente-archivaris G. H. Maassen. Volgens hem zijn er, sinds de actie bekendgemaakt werd, al veel bruikbare tips binnengekomen van oudere inwoners die zich bepaalde veldgraven herinneren en niet weten of deze na de oorlog zijn geruimd. Er wordt niet meteen gegraven, maar eerst met een metaaldetector gezocht. 'Die reageert op helmen en andere metalen uitrustingsstukken. Maar ook op spijkers, oude fietssloten en het wiel van een autoped, zoals we op de eerste zoekdag ondervonden', aldus Maassen.

Vrijwilligers van het Airborne Museum hebben het zoeken met de metaaldetectoren op zich genomen. Als ze op de resten van een gesneuvelde militair stuiten wordt de Gravendienst van de Landmacht ingeschakeld, die het stoffelijk overschot probeert te identificeren en voor een nieuwe begrafenis zorgt.

De terreinen waar Maassen en Hey het meest van verwachten zijn gemeentelijke percelen zoals bosgedeelten en parken die sinds de Tweede Wereldoorlog nog ongerept zijn. Wanneer vermoedt wordt dat op een prive-terrein een stoffelijk overschot ligt, wordt de medewerking van de eigenaar gevraagd. 'We gaan niet zomaar een tuintje omspitten. Dat willen we in overleg met de eigenaar doen op een geschikt moment, bijvoorbeeld wanneer een gazon wordt vernieuwd of wanneer een terrein bouwrijp moet worden gemaakt', zegt Maassen.

Daarom kan de zoekactie volgens hem lang gaan duren. 'Dit is de eerste keer dat er gestructureerd gezocht wordt rond Oosterbeek. We verwachten belangrijke nieuwe gegevens van de veteranen die in september de herdenking op de Airborne-begraafplaats bijwonen. Zo vermoeden we dat bij het voormalig hoofdkwartier van de Britse divisie dat is het park waarin nu het museum staat ook nog veel graven liggen. Daar willen we niet zomaar onherstelbare schade gaan aanrichten aan bloemperken en gazons.'