Oorlogskunstenaar naar Golf

LONDEN, 25 aug. De Londense Imperial War Museum heeft de kunstenaar John Keane (35) opdracht gegeven het conflict in het Golfgebied in schilderijen vast te leggen. Hiertoe heeft hij een voorschot van tienduizend pond gekregen. Keane vertrekt binnenkort naar Saoedi-Arabie en verwacht een maand weg te blijven. Het is de bedoeling dat er een tentoonstelling volgt waaruit het museum een doek mag houden. Keane is in 1987 als oorlogskunstenaar naar Nicaragua geweest en vorig jaar naar Noord-Ierland. Het museum bezit drie werken van Keane; de krant The Guardian heeft een van zijn Nicaragua-doeken gekocht. Zijn schilderijen kosten rond de 15.000 pond. Hij noemt deze opdracht zelf 'een van die curieuze, beetje excentrieke Engelse tradities. Ik denk niet dat veel andere landen dat doen.'

Hij maakt ter plekke foto's en aantekeningen en werkt de schilderijen later uit. 'Ik ben in conflict geinteresseerd, maar ik heb nog nooit een schot zien afvuren en ik hoop dat ook nooit mee te maken.' Keane, zoon van een effectenmakelaar, noemt zichzelf 'min of meer links'. Vorig jaar deed hij mee aan de satirische tentoonstelling 'Thatcher Years' in de Londense Flowers East Gallery. Critica Marina Vaizey heeft hem omschreven als 'dat zeldzame exemplaar, de kunstenaar die de politiek en de samenleving als onderwerp nemen.

Evenals oorlogsfotografen kan hij niet anders, dan de meest afgrijselijke gebeurtenissen met verleidelijke schoonheid uitbeelden.'