Lips-museumkamer meestal op slot

Van oudsher geldt Lips in Dordrecht, tegenwoordig Chubb Lips, als slotenmaker bij uitstek. Alleen al voor standaard-sloten heeft het bedrijf een catalogus van 250 pagina's.

De kennis van Lips betreft zowel hypermoderne sloten als heel oude. De onderneming levert namelijk nog steeds na aan klanten die hun oorspronkelijke bestelling vijftig, zestig jaar geleden deden. 'We vertellen onze klanten niet dat ze er maar nieuwe sloten op moeten zetten', zegt de marketing manager, 'Want per slot van rekening leverden we zestig jaar geleden ook kwaliteitsprodukten.' In het bedrijf staan naast geavanceerde apparaten nog steeds oude machines, nodig om dat oude spul te maken. En natuurlijk is er het uitgebreide bedrijfsarchief. Dat wordt zeer zorgvuldig bewaard (en bewaakt). Lips Sloten produceert gevangenissloten, brandkastsloten en allerlei huissloten. Natuurlijk is daar het befaamde cilinderslot, zo eentje met vijf pennetjes die door de juiste sleutel op een rij worden gezet, zodat de cilinder kan draaien. Verder maakt Lips de Keso-cilindersloten en de Octro's, een eigen vinding.

De Octro-cilindersloten hebben zelfs vijftien pennetjes: moeilijk open te peuteren en meer combinatiemogelijkheden.

Verder maakt Lips klaviersloten. Ze worden bediend met ouderwets ogende sleutels met een baard, die gemaakt worden met behulp van een ultramoderne lasautomaat. In klaviersloten zorgen klavierplaatjes (ingesteld door uitsparingen in de baard van de sleutel) voor het bewegen van de nachtschoot.

De stichter van de Lips-fabrieken, Jacobus Lips Bzn, kocht in 1870 een smederijtje in Dordrecht. Hij legde zich aanvankelijk toe op kachels, fornuizen en brandkasten, maar beperkte zich wegens doorslaand succes in 1899 geheel tot brandkasten en kluisinstallaties.

Aanvankelijk betrok men de sloten uit het buitenland, maar in 1902 werd de eigen slotenfabriek in Dordrecht geopend. Schoonzoon Vincent J. M. Eras zwaaide er zestig jaar de scepter en ontwikkelde zich tot een autoriteit in het slotenmakersvak. Hij bouwde de collectie sloten en sleutels op die we nu 'De Lips-collectie' noemen.

Lips werd in de loop der jaren Chubb Lips, Chubb Lips werd een dochter van Racal Electronics Plc. Maar in de Dordtse vestiging vind je nog steeds de Lips-collectie. Een kleinzoon van de stichter, B. M. Lips, die bestuursvoorzitter van Lips Gispen BV is, treedt op als (zelfbenoemd) beheerder. Geinteresseerde bezoekers legt Lips graag zelf alles uit. En er is veel te vertellen.

Daar staat de collectie dan, in de speciale 'museumkamer', de ruimte die Eras rond 1950 gebruikte als kantoor. Langs de wanden vitrines en kasten met slotenmakersvakwerk. Diverse objecten zijn aan restauratie toe. Ze worden immers met enige regelmaat gedemonstreerd bij groepsbezoek. 'Niet vaak genoeg', meent Lips. 'Je zou deze spullen eigenlijk moeten onderbrengen in een voor een breed publiek toegankelijk museum.'

Met kandidaat-musea zijn wel gesprekken geweest, maar een concreet plan is er nog niet.

    • Alex den Ouden