Leo Beenhakker heeft WK-kater al lang verwerkt

AMSTERDAM, 25 aug. Na zijn vakantie heeft Leo Beenhakker een knop omgedraaid. Het WK is een gesloten boek en dat ligt onderin de kast, probeert hij tot vervelens toe aan iedereen duidelijk te maken. Begin juli ging de oefenmeester weer met evenveel plezier aan de slag bij Ajax als enkele weken voor het mislukte avontuur met Oranje. Beenhakker wil voor de buitenwacht geenszins de indruk wekken dat hij naweeen ondervindt van een kater.

Zijn reputatie als coach, die toch een deuk moet hebben opgelopen, is voor hem evenmin aan de orde. 'Ik zit hier niet voor mezelf. Ik wil met Ajax een goed seizoen maken. Dat is momenteel m'n enige interesse... professioneel gezien dan', zegt hij in zijn kantoortje onder het stadion waar de telefoon niet stilstaat. 'Wat er op het WK is gebeurd staat helemaal los van Ajax. Ik wil het circuit rondom Oranje buiten de club houden. Ik heb het van me afgeschoven. Dat kan ik heel goed. Na het WK is iedereen zijn boek gaan schrijven. De een weet het nog beter dan de ander. Maar niemand dringt werkelijk door tot de kern van de zaak. Ik ga al die boeken niet kopen. Ik lees alleen wat ik toevallig onder m'n neus krijg.'

Advies

Voor het WK kreeg Leo Beenhakker het advies van penningmeester Arie van Os om niet in te gaan op de aanbieding van de KNVB. De schatbewaarder van Ajax vreesde in mei al dat Beenhakker in een slangekuil zou vallen waar alleen Cruijff levend uit kon komen. 'Er zijn meer mensen in m'n omgeving die het mij hebben afgeraden', bekent Beenhakker. 'Er zijn er ook die me hebben aangespoord. Mensen die heel dicht bij de persoon Leo Beenhakker staan. Ik heb heel lang m'n twijfels gehad. Er waren voor mij redenen om het te doen. Als je eenmaal die beslissing hebt genomen dan sta je ervoor en moet je niet meer zeuren. Al blijkt het achteraf misschien een verkeerd besluit te zijn geweest. Maar hij is met het volle verstand genomen. Daarom over en sluiten.' Het bestuur van Ajax heeft wat betreft Leo Beenhakker geen enkele negatieve conclusie getrokken uit het WK. In tegendeel, het college van Van Praag wil voor de kerst met de coach uit het Rotterdamse Charlois de onderhandelingen openen over een contractverlenging. Beenhakker stelde al vorig seizoen als voorwaarde dat er mogelijkheden worden geschapen voor investeringen. 'Ik heb altijd gezegd: we hoeven niet zoveel spelers van buitenaf aan te trekken als PSV, waar de jeugdopleiding minder rendement oplevert dan bij ons. In Eindhoven wordt het elftal voor tien procent gevoed door eigen kweek en voor negentig procent door investeringen. Ajax drijft momenteel voor honderd procent op de eigen opleiding. Dat zal, wil je echt doorstoten naar de Europese top, in onze situatie een fifty-fifty-verhouding moeten worden. Ik vraag helemaal geen miljoenen. En ik wil zeker niet kopen om het kopen.

Misschien blijkt straks, in het voorjaar, dat het helemaal niet nodig is geld uit te geven. Toch wil ik een redelijke ruimte hebben om te kunnen investeren. Ik zal in het najaar wel aanhoren wat het bestuur in dit opzicht te bieden heeft. In elk geval bestaat er ook van mijn kant een heel grote interesse om te praten over contractverlenging.' Op dit moment kan en wil Beenhakker niet aangeven voor welke posities hij versterkingen zoekt. In de beginfase van het vorige seizoen was er behoefte aan een 'dragende' middenvelder in het Ajax-team. 'Maar dat probleem heeft zichzelf opgelost.

Met Jonk, Bergkamp, Witschge, Willems, Wouters, en eventueel Silooy heb ik een redelijk ontwikkeld middenveld gekregen. Jonk is een laatbloeier. Dat kan een fantastische creatieve voetballer worden. Het lijkt me geen probleem om hem samen in een team met Jan Wouters te laten spelen. Hij kan als vrije verdediger spelen, rechts op het middenveld of achter de spitsen. Maar hij moet zijn eigen mogelijkheden leren onderkennen.'

De voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft nog eens aangetoond dat Ajax wel behoefte heeft aan een kopsterke spits. Zeg maar een type Van Loen, Kieft of Bosman. Beenhakker daarover: 'Ik kan niet ontkennen dat we ter completering van de selectie zo'n speler kunnen gebruiken. Maar er is geen geld, dus we zullen het op een andere manier moeten oplossen. Kijk, aan specifieke spitsen ontbreekt het ons natuurlijk niet. Met Pettersson is het een kwestie van vorm. Het gaat me te ver om hem al af te schrijven. Als Steven Rooks een matige Tour de France rijdt is hij nog geen slechte wielrenner. Een Pettersson in goede doen scoort twintig goals per seizoen.'

Vooruitgang

Ondanks het gebrek aan scorend vermogen liet Ajax, dat morgen de eerste competitiewedstrijd speelt tegen Willem II, in het voorseizoen de beste indruk achter van alle Nederlandse topclubs. Als Beenhakker een vergelijking trekt met een jaar geleden bespeurt hij duidelijke vooruitgang. 'Het elftal speelt volwassener. We zijn nu min of meer in staat een wedstrijd anderhalf uur te controleren. Tegen Club Brugge waren we bijvoorbeeld heel veel aan de bal en hebben we voortdurend op de helft van de tegenstander gespeeld. KV Mechelen kreeg tegen ons ook al geen voet aan de grond. Zegt Wim Suurbier dat Ajax nog te lief is? Dan stel ik daar tegenover dat Arie Haan in zijn tijd ook een andere speler was dan hij zelf of Neeskens. Wij misten de afgelopen weken Jan Wouters. Die kan dat extra beetje gif inbrengen dat je in dit opzicht nodig hebt.'

Ajax gaat komend seizoen voor twee hoofdprijzen, zo omschrijft Beenhakker de ambities van de landskampioen. Meer zit er niet in het vat, want de Europese bekertoernooien zijn immers taboe voor de club uit De Meer. 'PSV zit nog steeds in een fase dat het kampioen moet worden gezien de enorme investeringen die ze weer hebben gepleegd', analyseert Beenhakker de grootste concurrent. 'Voor die club is de beker in wezen nog een troostprijs. Bij ons blijft het geen kwestie van moeten maar van willen.' In een seizoen dat hij zelf voor het eerst sinds zijn periode bij Volendam ontbreekt op het internationale podium, had Beenhakker een aansprekend succes op het WK kunnen gebruiken. Het mocht, door allerlei factoren, niet zo zijn. En van die oorzaken zou slechts 25 procent bekend zijn. 'Die uitspraak is een eigen leven gaan leiden en uit zijn verband gerukt. Wanneer jij praat over volgevreten vedetten dan zeg ik: die conclusie komt niet van mij. Dat is een belangrijke constatering.'

Als hij moet reageren op een van de vele incidenten met de media tijdens de roerige periode op Sicilie, stelt Beenhakker tot slot cryptisch: 'Je licht een tipje van de sluier op. Er zijn nog ergere dingen gebeurd. Ik kan nog wel vijftig van dit soort zaken opsommen. Ze leiden allemaal naar een doel. Dat zal de komende weken duidelijk worden. Wat er nu rond de vacature van bondscoach gebeurt heb ik drie maanden geleden al zien aankomen. En het verbaast me dat iedereen het nu brengt als wereldnieuws. Nee, mij is niet om advies gevraagd. Ik heb er ook geen mening over. Ze zoeken het maar uit.'

    • Erik Oudshoorn