Dow sluit week iets hoger af

NEW YORK, 25 aug. De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren over het algemeen flink omhoog gegaan, nadat eerder al de Europese beurzen zich hadden hersteld van de klappen van afgelopen week. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen, dat donderdag nog kelderde met bijna 77 punten, boekte een winst van 49,51 punten om te sluiten op 2532,93 punten. Over de gehele week genomen daalde het gemiddelde 4,3 procent.

Al een kwartier na aanvang van de handel stond de beursindex op een winst van 41 punten. Dat kwam doordat de economische groei van de VS over het eerste kwartaal bij de herziening ervan niet bleek te zijn veranderd. Weliswaar bedroeg de groei een magere 1,2 procent, maar er was een neerwaartse herziening verwacht. Ook de daling van de olieprijzen leverde een positieve bijdrage aan de richting van de aandelenkoersen.

Naderhand kreeg het pessimisme over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten weer de overhand. Toch wisten de aandelenkoersen zich weer te herstellen op geruchten dat er een aanslag zou zijn gepleegd op Saddam Hussein en dat Irak zijn troepen voor een deel uit Koeweit zou terugtrekken. Tegen het slot van de handel op de beurs traden er aankoopprogramma's van de computers in werking en daardoor ging de beursbarometer hard omhoog.

De dollar stond kort voor het einde van de handel op de Newyorkse valutamarkt op 1,7580 gulden na 1,7400 gulden op donderdag. De ongewijzigde economische groei in het tweede kwartaal, de daling van de olieprijzen en de toeneming van de bezorgdheid over het Midden-Oosten waren de oorzaak van de ruime stijging. In Amsterdam steeg de dollar met ruim een halve cent tot 1,7460 gulden. (UCN)