Damrak zucht onder nieuwe dieptepunten

AMSTERDAM, 25 aug. Saai was het in ieder geval niet de afgelopen week op het Damrak. Onder druk van de almaar toenemende spanning in de Golf werden nieuwe dieptepunten bereikt en alsof dat nog niet genoeg was stelden Nationale Nederlanden en Nedlloyd hun aandeelhouders sterk teleur met tegenvallende cijfers.

De week werd afgesloten op een CBS koersindex algemeen van 176,1, een nieuw dieptepunt dit jaar en een daling van 4,6 procent in een week. Sinds alle ellende in de Golf begon is de koersindex het gewogen gemiddelde van alle beursfondsen zo'n 12 procent gedaald. Exclusief Koniklijke Olie liggen de koersdalingen op zo'n 20 procent. In zo'n klimaat zo is al eens vaker opgemerkt moeten beursgenoteerde ondernemingen niet met vervelende berichten komen. Deze week was onder andere Nationale Nederlanden de gebeten hond, nadat het fonds een van de steunpilaren van de Amsterdamse beurs met een halfjaarwinst van fl.2,05 per aandeel zwaar teleurstelde en tot overmaat van ramp ook nog eens de verwachting voor de jaarwinst in neerwaartse richting bijstelde.

De koers van Nationale Nederlanden sloot de week dan ook af op fl.58,80 ex interimdividend, terwijl de koers voor de bekendmaking zich nog rond de fl.64 bewoog. Nationale Nederlanden zal het de komende tijd waarschijnlijk druk krijgen met investor relations om het ronduit geschokte wereldje van analisten en professionele beleggers weer tot enige mildheid te stemmen. Want 's lands grootste verzekeraar komt niet vaak terug op verwachtingen. En bovendien is men op en rond de beurs niet vergeten hoe bestuursvoorzitter mr. J. J. van Rijn zich eerder dit jaar publiekelijk ernstig zorgen maakte over de koers van zijn onderneming. Die lag toen nog ruim boven de zeventig gulden, maar dat was veel te laag, aldus Van Rijn, die een en ander weet aan het gebrek aan werkelijk inzicht van beleggers in de kracht van zijn onderneming.

Veel leed ook bij Nedlloyd, waar de winst in het eerste halfjaar door de lage dollar met 76 procent ineenzakte. Met enige winstdaling had het Damrak natuurlijk wel rekening gehouden, maar dit overtrof duidelijk de verwachtingen. Nedlloyd begon gisteren dan ook aan een duikvlucht die de koers ruim 11 procent lager bracht op een dieptepunt van fl.48,10. Het transportfonds wist de dag af te sluiten op fl.49. Een tegenvaller ook voor DAF, maar van een beperktere orde. Het verlies over het eerste halfjaar, het gevolg van problemen op de Britse markt, pakte met 32 miljoen een fraktie hoger uit dan verwacht. De reactie van de markt bleef dan ook binnen de perken. Het aandeel ging na het nieuws fl.1,30 onderuit op fl.21,60, maar dat was in de algehele commotie die donderdag heerste bepaald niet uitzonderlijk. De week werd zelfs op fl.

23,20 afgesloten. Tussen alle negatieve berichten kwam de mededeling van de overneming van Furness door Pakhoed. De overneming wordt in brede kring als positief gewaardeerd, maar had niettemin een daling van de koers van Pakhoed tot gevolg. De koers van Furness schoot woensdag daarentegen 20 procent de lucht in tot fl.161 (juist onder de waarde van het bod), waarmee het fonds de onbetwiste topstijger van de week was.

Het milieu begint nu ook op de beurs zijn tol te eisen, zo ondervonden beleggers in aandelen van het kabelbedrijf Verto. Het bod van de Britse collega Bridon op Verto is van de baan, wegens onduidelijkheid over de kosten van het opruimen van vervuilde grond. De koers stortte dan ook volledig in elkaar tot bijna dertig procent onder het niveau van voor de bekendmaking.

    • Steven Adolf