Bosbranden gevaar voor Grieks Athos

ATHENE, 25 aug. Sinds de winter smachtte het verdroogde Griekenland naar regen, die gisteren dan eindelijk ruimschoots is gevallen. Het enige gebied dat er echter van bleef verstoken, was de monnikenrepubliek Athos, het schiereiland in het noordoosten met zijn twintig kloosters waar al tien dagen een bosbrand woedt die nu duizend hectaren dennen en kastanjes in de as heeft gelegd. De harde wind die met de regen gepaard ging, bereikte Athos echter wel en maakte dat gisteren zelfs de blusvliegtuigen niet in actie konden komen.

Dat onder deze omstandigheden het door de vlammen ingesloten klooster Simonos Petra grotendeels gespaard bleef, dank zij de inspanningen van leger, brandweer en monniken, werd door de bewoners van de 'Ark Gods' toch weer als een positief teken ervaren. Een andere tong van de brand bedreigde het haventje van de republiek, Daphni.

Inmiddels zijn twee ministeries, dat van landbouw en dat van Macedonie en Thracie, in bijna openlijk conflict geraakt over de vraag wie de verantwoording had en heeft voor de coordinatie bij de bestrijding van de brand.