Amerikanen vergroten hun militaire inspanning

NEW YORK, 25 aug. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft 47.000 reservisten opgeroepen om zich de komende vijf weken te melden voor actieve dienst, zo is gisteren bekendgemaakt. De president heeft de bevoegdheid om totaal 200.000 man op te roepen. Bijna 14.000 reservisten waren eerder al vrijwillig opgekomen.

De reservisten komen uit zes staten en zijn vooral gespecialiseerd in ondersteunende diensten, zoals luchttransport en onderhoud van vliegtuigen, en medische hulp.

Niet bekend

In een vraaggesprek met de Los Angeles Times zei de opperbevelhebber van de Amerikaanse luchtmacht, generaal Michael Ducan, dat de Amerikaanse strijdkrachten met grote agressie zullen optreden als ze worden aangevallen.

De Amerikaanse minister van defensie, Cheney, sprak gisteren met enige nadruk tegen dat de Amerikaanse regering zou staan te trappelen om militaire actie te ondernemen. Bevelhebber Norman Schwarzkopf 'weet uit eigen ervaring wat oorlog betekent en schept er totaal geen genoegen in. President Bush heeft ook oorlog van dichtbij meegemaakt, en weet wat het betekent, ' aldus Cheney.

Een groot aantal militaire deskundigen hier zegt dat militaire actie op dit moment voor de Verenigde Staten zeer riskant zou zijn omdat er nog niet voldoende mankracht op de grond is. Daardoor zouden de Amerikaanse troepen zeer kwetsbaar zijn voor een tegenaanval door de Iraki's. Versterking in de vorm van tanks en andere zware infanterie begint pas over een week te arriveren in speciale snelle transportschepen.

Cheney sprak verder het bericht tegen in de Financial Times dat minister Baker van buitenlandse zaken in zijn vakantiehuis in Wyoming zou zitten omdat hij het niet eens zou zijn met de nadruk op de militaire strategie, ten koste van diplomatieke initiatieven. Hij zei dat hij iedere dag overlegde met Baker en dat deze iedere dag telefoneert met landen in de hele wereld.

Het Amerikaanse leger demonstreerde gisteren in Saoedi-Arabie voor verslaggevers Apache-helikopters, die in staat zijn tanks uit te schakelen. Volgens het Pentagon kan een groep Apaches in twee uur 200 tanks vernietigen. Het was voor het eerst dat verslaggevers Amerikaanse manoeuvres dichtbij de Iraakse grens konden waarnemen.

Witte Huis-woordvoerder Marlin Fitzwater zei gisteren dat Irak nog steeds materiaal 'voor chemische oorlogvoering' ontvangt van enkele landen, die hij niet met name wilde noemen. [Een Amerikaanse functionaris die verslaggevers in Saoedi-Arabie te woord stond zei overigens dat Washington denkt dat Irak niet langer van plan is Saoedi-Arabie binnen te vallen.]De financiele markten in de Verenigde Staten zagen gisteren voor het eerst weer een klein herstel, na drie weken van bijna ononderbroken dalingen. De Dow Jones, de belangrijkste koersindex, steeg 49 punten tot 2533. Maar de daling voor de week was desondanks 112 punten, sinds 1 augustus 366 punt oftewel 12 procent. De olieprijzen daalden met een dollar tot iets minder dan 31 dollar per vat West Texas Intermediate.

De televisiebeelden van Saddam Hussein met zijn Britse gijzelaars zijn hier door de media beantwoord met dezelfde verontwaardiging als het Witte Huis ten toon spreidde. De New York Post plaatste een foto van Saddam Hussein met een Engels jongetje op de voorpagina, met daaronder de kop 'KINDERLOKKER.'

    • Michiel Bicker Caarten