Afrikaanse vredesmacht kan niet landen in Liberia

ABIDJAN, 25 aug. De Westafrikaanse vredesmacht die gisteren in de loop van de dag voor de haven van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia was verschenen om een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog in dat land, is in verband met de oplaaiende gevechten weer naar volle zee gevaren. De vloot, die wordt bemand door drieduizend soldaten uit Ghana, Nigeria, Sierra Leone, Gambia, Togo en Guinee, kwam gisterochtend bij de haven aan, maar slaagde er niet in contact te maken met de havenautoriteiten.

Een woordvoerder van de opstandelingen verklaarde in Ivoorkust dat de strijdkrachten van Charles Taylor zich met geweld zullen verzetten tegen de komst van de multinationale strijdmacht, aangezien die er op uit zou zijn president Doe weer in het zadel te helpen. De strijdmacht van Charles Taylor heeft het grootste deel van Liberia in handen, maar niet het havendistrict. Dat wordt momenteel gecontroleerd door de aanhang van Prince Johnson, die zich van Taylor heeft afgesplitst. Johnson neemt een wapenstilstand in acht in zijn confrontatie met president Doe, die zich nog steeds in zijn residentie weet te handhaven. Doe en Johnson zijn voorstander van het Westafrikaanse ingrijpen in de burgeroorlog. De woordvoerder van Charles Taylor verklaarde dat diens troepen verder naar het havendistrict zijn opgerukt. Een poging van zijn troepen om het vliegveld van Monrovia in handen te krijgen zou zijn mislukt.

Zo'n vijfhonderd aanhangers van Charles Taylor zouden zich gisteren hebben overgegeven in het naburige Sierra Leone. De troepen zouden te kennen hebben gegeven dat zij de strijd tegen president Doe willen opgeven. De strijdmacht zou van Taylor de opdracht hebben gekregen om een brug over de Mano-rivier, tussen Liberia en Sierra Leone op te blazen. (Reuter, AFP)