Vredesmacht op weg naar haven Liberia

FREETOWN, 24 aug. Zes schepen van de Westafrikaanse vredesmacht met 3.000 man aan boord zijn gistermiddag uitgevaren naar Liberia met het doel een einde te maken aan de burgeroorlog. Ze zullen vandaag de haven van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia bereiken maar het is nog onduidelijk of de schepen toestemming krijgen de haven binnen te varen.

De vredesmacht uit Ghana, Nigeria, Sierra Leone, Gambia, Togo en Guinee had al een dag eerder zullen vertrekken. Er werd geen verklaring gegeven voor de vertraging, maar het uitstel viel samen met pogingen van de Economische Gemeenschap van Westafrikaanse Landen (ECOWAS) een delegatie van Liberiaanse rebellen het ingrijpen van de vredesmacht te laten aanvaarden. Tijdens een elf uur durend overleg probeerde een aantal Westafrikaanse ministers van buitenlandse zaken onder leiding van de Gambiaanse leider Sir Dawda Jawara in de Gambiaanse hoofdstad Banjul de afgevaardigden van rebellenleider Charles Taylor tot vredesonderhandelingen te bewegen. De gesprekken liepen vast en de woordvoerder van de rebellen zei dat ze bij hun eerdere standpunt: tegen interventie van buitenaf, waren gebleven. Volgens de rebellen is de vredesmacht op de hand van de Liberiaanse president Samuel Doe en zullen zij zich om die reden met geweld verzetten tegen iedere bemoeienis van leden van de ECOWAS. Jawara heeft voor aanstaande maandag nieuwe onderhandelingen aangekondigd en Taylor heeft beloofd ditmaal bij de gesprekken aanwezig te zullen zijn. Zijn rivaal, de andere rebellenleider Prince Johnson, heeft zich steeds voor internationale interventie in de Liberiaanse burgeroorlog uitgesproken. Ook president Doe en de regeringssoldaten die hem trouw bleven, zien dit als de enige oplossing in het acht maanden oude conflict. Beide partijen zouden een overeenkomst hebben gesloten de ECOWAS-troepen te ontvangen.

Bij het uitvaren van de vredesmacht onderstreepte de president van Sierra Leone, Joseph Momoh, dat de troepen getooid met witte helmen neutraal zijn, en dat hun enige doel is het bewerkstelligen van vrede. (Reuter, AP)