Vonnis tegen Havel na elf jaar nietig

PRAAG, 24 aug. Een Praagse rechtbank heeft gisteren een vonnis vernietigd dat elf jaar geleden is uitgesproken tegen Vaclav Havel, de huidige president van Tsjechoslowakije, en tegen enkele andere toenmalige dissidenten. Havel maakte dat nieuws gisteren zelf bekend. Hij werd in 1979 tot een gevangenisstraf van viereneenhalf jaar veroordeeld wegens zijn werk voor het Comite van Onrechtvaardig Vervolgden. Havel zat vier jaar van de straf uit, tot hij wegens zijn slechte gezondheidstoestand werd vrijgelaten. Het vonnis werd gisteren nietig verklaard. De rechtbank deed hetzelfde met vonnissen die zijn uitgesproken tegen de voormalige dissidenten Jiri Dienstbier (nu minister van buitenlandse zaken), Petr Uhl (nu directeur van het persbureau Ceteka) en twee andere vroegere dissidenten. (Reuter)