Volleybalploeg behoudt de kans op plaats kwartfinale

SHANGHAI, 24 aug. De Nederlandse vrouwenvolleybalploeg heeft vanochtend de kans op een plaats in de kwartfinales van het wereldkampioenschap behouden. In Shanghai won het team van bondscoach Peter Murphy in 77 minuten tijd met 3-0 van Canada (15-9, 15-11, 15-5). Maandag speelt Oranje in Shenyang, 2300 kilometer noordelijker dan Shanghai, tegen een nummer twee uit een andere groep, Zuid-Korea, Japan of Brazilie. Morgen wordt voor de indeling geloot. Bij winst van dat duel zijn de kwartfinales voor Nederland bereikt, bij verlies is de negende plaatst het hoogst haalbare.

Coach Murphy kon met recht spreken van een bijna perfect duel. Hij behoefde in drie sets niets te veranderen aan zijn basis Van Hintum, Piersma, Weersing, De Jong, Boersma en Hoekstra. Zelfs de spelverdeling, vaak het tere punt, verliep goed. In de tweede set, toen Nederland achter stond, was Saskia van Hintum zelfs uitblinkster. De tweede reeks was de moeilijkste voor Nederland, met een achterstand van 1-6. Murphy gebruikte twee time outs. 'Maar we lieten ons niet gek maken', keek hij terug. Het blok werkte effectief en de aanval over vooral Henriette Weersing liep steeds beter.