Verlies bij Nixdorf daalt, maar herstel omzet blijft uit

ROTTERDAM, 24 aug. De aandeelhouders van het Westduitse computerconcern Nixdorf hebben gisteren definitief een einde gemaakt aan het zelfstandig bestaan van het bedrijf door in te stemmen met een kapitaalsuitbreiding. De nieuwe aandelen komen in handen van Siemens, waardoor Europa's grootste elektronica-onderneming een belang in Nixdorf krijgt van 78 procent plus 91 procent van het stemrecht.

Het noodlijdende Nixdorf had aartsrivaal Siemens begin dit jaar al een aandeel van 51 procent moeten gunnen om een faillissement te voorkomen. Met ingang van 1 oktober worden de computeractiviteiten van Nixdorf en Siemens in 'Siemens Nixdorf Informationssysteme' samengevoegd. Nixdorf meldde gisteren dat het verlies over de eerste zes maanden is teruggelopen tot 266 miljoen D-mark. Dat was weliswaar maar 33 miljoen D-mark minder dan in het eerste halfjaar van 1989, maar aanzienlijk beter dan in het tweede halfjaar, toen een verlies van circa 550 miljoen D-mark moest worden geincasseerd. Inclusief herstructureringskosten boekte Nixdorf vorig jaar een verlies van ruim 1 miljard D-mark bij een omzet van 5,3 miljard D-mark.

De verkoop van Nixdorf daalde in de eerste zes maanden tot 2,14 miljard D-mark, 11 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.