Talisman no. 15

Aars-baars speel je met zoveel mogelijk kinderen. De helft gaat de gang op. De andere helft verzint een woord dat de gang-partij moet raden, bijvoorbeeld het woord MOORD. Ze roepen nu naar de gang het rijm-eind van dat woord, dus: 'OORT!' Nu verzinnen de gang-sters een woord dat op oort rijmt, bijvoorbeeld poort. Ze bedenken een manier om dat woord poort uit te beelden, zonder een woord te zeggen. Twee kinderen zijn de zijkanten, het derde kind de bovenkant, een vierde is de deur, en nummer vijf maakt de poort open en loopt erdoor.

De kamer ziet dit toneelstukje en roept: 'Voort! Kantjeboord! Amersfoort!' tot ze eindelijk 'Poort!' roepen. Dan moet de gangpartij weer de gang op, want poort was niet het goede woord. Dit gaat voort tot het woord MOORD wordt uitgebeeld. Dan wisselen Gang en Kamer.

Je kan natuurlijk het best een woord kiezen met veel rijmwoorden.

Wat is een Nederlands woord met veel rijmwoorden (en dan niet stadspoort, kasteelpoort, huispoort meerekenen!)? Stuur dat, met zijn rijmwoorden, en je leeftijd, naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 in Amsterdam. De beste Aars-baarzer wint de prijs.

Oplossing TALISMAN NO. 14Aad en Loes Hendrickx (11 jaar) uit Groesbeek verzonnen de trekpotjes spinnen, neus, hol, strip en luier (babydoek en klap). Ze krijgen de prijs.