Regering denkt aan derde schip voor Golf

DEN HAAG, 24 aug. De regering heeft opdracht gegeven het bevoorradingsschip Zuiderkruis, met 200 opvarenden, in gereedheid te brengen voor vertrek naar het Golf-gebied. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin volgende week wordt over een vertrek naar de Golf beslist, na het overleg van de chefs van staven van de landen van de Westeuropese Unie die maritieme eenheden naar de Golf sturen. Maandag wordt in Parijs nagegaan wat de behoeften en taken van de verschillende Westeuropese marines voor operaties in het Golf-gebied zijn om naleving van het VN-handelsembargo tegen Irak te controleren.

Volgens de voorlichtingsdienst van de marine kan de Zuiderkruis, die nu in onderhoud ligt, pas over een maand vertrekken. De reis naar de Golf duurt iets meer dan twee weken, zodat het schip op zijn vroegst half oktober ter plekke kan zijn. De Zuiderkruis meet 17.000 ton. Het schip is 170 meter lang en werd in juni 1975 in de vaart genomen. Het werd gebouwd bij Verolme. Onder de bemanning van 200 koppen bevinden zich 33 vrouwen, het merendeel belast met logistieke en administratieve diensten. Sommigen van hen werken ook aan dek. Aan boord zijn ongeveer tien dienstplichtigen, die zelf mogen beslissen of ze meegaan naar de Golf.

De Zuiderkruis heeft voornamelijk brandstof aan boord voor andere schepen maar ook voor helikopters. Verder vervoert het schip munitie, reserve-onderdelen, fourage en drinkwater.