Olieprijs daalt, handelaren afwachtend en beurs hoger

ROTTERDAM, 24 aug. De prijs voor ruwe Noordzee-olie ('Brent') is vanmorgen op de termijnmarkt in Londen 55 dollarcent gedaald door een afwachtende houding van handelaren. Onder de huidige omstandigheden in het Midden-Oosten willen handelaren niet vlak voor het weekeinde grote contracten afsluiten.

Voor contracten voor levering in oktober werd tegen het middaguur 30,30 dollar genoteerd, 55 dollarcent lager dan de slotnotering van 30,85 dollar per vat (159 liter) gisteravond. Zondag komen in Wenen de olieministers van ten minste zeven Opec-lidstaten bijeen voor informeel overleg over een mogelijke produktieverhoging.

Tokio sloot vandaag 1,8 procent hoger. Ook de Europese beurzen trokken aan. Op het Damrak stegen de koersen eerst met bijna een procent. Rond het middaguur was de winst weer verdwenen. In Londen, dat gisteren 1,4 procent verloor, stonden de koersen toen nog op een winst van 18,1 punten. De prijs van het goud bleef stabiel op 412 dollar per ounce (31,1 gram). De CAC-index van 40 aandelen in Parijs was vandaag kort na de opening 1,8 procent hoger na een verlies van 2,1 procent gisteren. In Frankfurt werden ook hogere koersen genoteerd. De Frankfurtse beurs leed gisteren met gemiddeld bijna 3,5 procent het grootste verlies in Europa.

Ook de dollar trok vandaag iets aan. In Frankfurt stond de dollar rond het middaguur ruim een pfennig hoger.