Nedlloyd omlaag op prijshoudend Damrak

ROTTERDAM, 24 aug. De aandelenmarkten in Europa en Japan wisten vandaag manmoedig stand te houden, nadat Wall Street gisteren via een forse val op een dieptepunt voor de laatste maanden was beland.

AMSTERDAM. Op een wat beter gestemde Amsterdamse effectenbeurs moest de koers van Nedlloyd vanochtend fors terug. De winstdaling in het eerste halfjaar bleek veel groter dan menigeen had verwacht, waarop de koers van het transportfonds snel fl.4,60 wegzakte naar fl.49,70. Het Damrak begon de dag in een tamelijk opgewekte stemming. De daling op de Newyorkse beurs was al min of meer verdisconteerd en veel fondsen konden aanvankelijk hogere regionen opzoeken. De stemmingsindex stond anderhalf uur na het begin van de handel op 98,7, een vol punt boven het slot van de voorgaande dag.

Met een weekeinde vol politieke onzekerheid voor de boeg zochten beleggers al snel weer de zijlijn op. De koersen brokkelden weer af en aan het eind van de ochtend was de index terug op 97,9. Akzo steeg aanvankelijk een gulden naar fl.90,50, maar had daarvan spoedig nog maar drie dubbeltjes over. Unilever trok fl.2,10 aan naar fl.139,30. KLM keerde al snel terug naar de slotkoers van fl.22,90 van donderdag. Koninklijke Olie verloor 70 cent op fl.141,50. Nationale Nederlanden raakte wat onder druk. Ex-interimdividend kwam het tot een koers van fl.59,30, wat een verlies van ongeveer 70 cent betekende. Pakhoed herstelde zich even, maar noteerde spoedig weer onveranderd fl.187,50. Heineken ging fl.2,90 omhoog naar fl.111,50. DAF stond aan het eind van de ochtend op een winst van 60 cent op fl.22,20. Hunter Douglas, die donderdag aan het eind van de dag op een fl.3,80 lagere koers van fl.66 tevergeefs werd aangeboden, werd nu verhandeld op fl.63. Het overwegend goede bedrijfsnieuws had nauwelijks invloed op de markt. Alleen de hogere halfjaarswinst bij Reesink leverde een fl.3,50 hogere biedkoers op van fl.73,50. Center Parcs steeg fl.1,50 naar fl.61, Crown van Gelder bijna fl.5 naar fl.110 en Gamma een rijksdaalder naar fl.85. Bij de verliezers bevond zich onder meer Stad Rotterdam met een teruggang van een gulden op fl.39. De obligatiemarkt gaf lichte koersstijgingen te zien. TOKIO. De effectenbeurs van Tokyo isvanochtend hoger gesloten na zes beursdagen met flinke verliezen. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen vertoonde grillige schommelingen en boekte uiteindelijk een stijging van 428,13 punten ofwel 1,8 procent tot 24.165,76. Het koersgemiddelde daalde donderdag met 1.473 punten, een verlies van 5,8 procent.

De beurs opende lager, maar herstelde zich al snel doordat koopjesjagers op de markt kwamen en berichten circuleerden over een terugtrekking van Iraakse elitetroepen uit Kuwayt. De Nikkei kwam op een winst te staan van ongeveer 750 punten. Toen duidelijk werd dat het bij de Iraakse troepenverplaatsing niet ging om een terugtrekking maar om een strategische manoeuvre zakten de koersen weer terug tot onder het slot van donderdag. Vooral dank zij aankopen van technologiefondsen kon de dag toch nog positief worden afgesloten.

NEW YORK. Wall Street heeft gisteren het Dow-Jonesgemiddelde met drie procent zien teruglopen. In een drukke en nerveuze markt zakte de Dow Jones 76,74 punten naar beneden op 2483,41 punten. De omzet was met 255 miljoen aandelen fors.

De Dow Jones heeft met deze daling donderdag zijn laagste stand sinds dertien maanden behaald. In begin juli kon het beursgemiddelde nog even boven de 3000 punten uitkomen.

De angst voor een oorlog in het Midden-Oosten zorgde voor een zeer flauwe stemming op de Newyorkse beursvloer waar een verkoopgolf al drie kwartier na de opening de Dow Jones naar een min van 75 punten drukte. Een paar uur later zorgden koopjesjagers voor enige steun en kon de Dow Jones zijn verlies verkleinen tot min dertig. Tegen het slot van de handel echter maakte de Dow Jones door een tweede verkoopgolf een scherpe beweging naar beneden.

De meningen onder de handelaren waren verdeeld of er sprake was geweest van paniekverkopen. 'Je kan het nog niet duidelijk merken', vertelde een handelaar, 'Maar er hangt een lucht van paniek om ons heen. Je ziet af en toe verkooporders opduiken die zeer snel afgehandeld moeten worden'.

Een andere beursman noemde Wall Street 'een plaats vol met aangeschoten mensen. Angst voor een oorlog heeft veel personen naar de zijlijnen gejaagd waardoor de nervositeit nog is toegenomen'. Een andere handelaar kon geen paniek onder de beleggers ontdekken: 'Sommigen verkochten zeer selectief gedeeltes van hun aandelenportefeuille'.