Inval Irak treft Hollandia Kloos

Niet bekend

G. van Os, directeur van Hollandia Kloos International, wil over de inhoud van de besprekingen geen mededelingen doen. Hij bevestigt dat een oplossing in zicht was, maar wil niet zeggen waaruit die oplossing zou bestaan en wanneer ze had kunnen worden bereikt. 'Het is nu niet meer zinvol erop in te gaan. Het is geblokkeerd.' Hollandia Kloos, eigendom van de familie Lubbers en bestuurd door Rob Lubbers, meent nog steeds geld te goed te hebben van Koeweit voor 'overwerk' dat Hollandia leverde bij de aanleg van een vliegtuighangar die het in 1982 voor Kuwait Airways afleverde. Volgens Van Nispen tot Sevenaer gaat het om ongeveer 10 miljoen gulden. Inclusief de rente die Koeweit over dit bedrag zou moeten betalen komt het totaal uit op 'bijna het dubbele', aldus de advocaat.

Vrijwel onmiddellijk na de inval van Irak in Koeweit liet Hollandia Kloos beslag leggen op Nederlandse banktegoeden van Kuwait Airways en de staat Koeweit. Uit een toelichting van Van Os valt op te maken dat Hollandia Kloos zelf niet helemaal precies weet waar het beslag toe zal leiden. 'Het zijn onzekere tijden. Wij weten ook niet wat er gaat gebeuren. Dank zij het beslag ligt er nu wel een hoeveelheid geld vast als zekerheid voor het oplossen van problemen.' Het beslag is gelegd op tegoeden bij ABN, Amro en Van Lanschot. Van Nispen heeft overigens op verzoek van Kuwait Airways in Amsterdam en van de Koeweitse ambassede in Den Haag de beslaglegging gedeeltelijk opgeheven, opdat ambassade en luchtvaartmaatschappij gewoon kunnen blijven doorwerken. 'Het beslag is niet bedoeld om de zaak in het honderd te sturen', legt Van Nispen uit.

Pieter Lakeman, die de perikelen tussen Hollandia Kloos en Koeweit jarenlang op de voet heeft gevolgd, meent dat de familie Lubbers profiteert van de Golf-crisis. 'Ik denk dat Koeweit als dank voor de Nederlandse steun (onder andere twee fregatten red.) de claim van Hollandia nu wel zal honoreren (...) Het kabinet-Lubbers is nu wel heel vriendelijk voor Koeweit, terwijl vorig jaar zomer de diplomatieke betrekkingen nog waren bevroren. Het is duidelijk dat Lubbers er wel brood in ziet.'

Een woorvoerder van de Koeweitse ambassade in Den Haag kan weinig over het zakelijke geschil tussen Koeweit en Hollandia Kloos zeggen. De ambassade heeft op het ogenblik belangrijker zaken te doen. 'Vergeleken met de politiek-militaire problemen in de Golf is het geschil met Hollandia Kloos een klein en makkelijk oplosbaar probleem.'

De woordvoerder wil daarmee overigens niet gezegd hebben dat het geschil nu ook daadwerkelijk uit de wereld zal worden geholpen.

    • Geert van Asbeck