Groningen combineert videoclips en architectuur

Groningen, dat zichzelf graag 'Metropool van het Noorden' noemt, is hard bezig zich te profileren als een stad van cultuur en architectuur. Het feit dat de stad dit jaar haar 950-jarig bestaan viert, is daarbij een handige kapstok waaraan diverse manifestaties zijn opgehangen. Een daarvan is What a Wonderful World!, waarin de populaire cultuur van de videoclip en vooruitstrevende architectuur met elkaar worden gecombineerd. Vijf beroemde internationale architecten hebben op verzoek van Groningen paviljoens ontworpen waarin clips ('music video's') worden getoond. Aan de opening morgen besteedt Veronica een uitzending van vijf kwartier.

What a Wonderful World! is een gezamenlijk initiatief van het Groninger Museum en de gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening. Zoals bekend krijgt het museum een nieuw gebouw, een ontwerp van de Italiaan Alessandro Alessi, in het water van de Verbindingskanaal tegenover Centraal Station. Rondom die zogeheten 'zwaaikom' zijn vijf plekken aangewezen voor de paviljoens.

Onder directeur Frans Haks besteedt het museum in zijn aankoop- en tentoonstellingsbeleid veel aandacht aan nieuwe tendenzen in de visuele kunsten. Met deze manifestatie wil het museum waar overigens ook clips zullen worden getoond niet alleen het belang van de clip als eigentijds fenomeen, maar ook de esthetische kwaliteiten ervan onderstrepen.

Voor de ontwerpen zijn vijf architecten uitgenodigd 'die vernieuwende en inspirerende denkbeelden ontwikkelen', aldus de gemeente. Behalve de Nederlander Rem Koolhaas zijn dat Peter Eisenman (New York), Zaha Hadid (Londen), Bernard Tschumi (New York, Parijs) en het duo Coop Himmelblau (Wenen, Los Angeles). Allen figureerden op een recente tentoonstelling in het Museum of Modern Art over 'deconstructivisme' in de architectuur.

Het wordt spannend om te zien in hoeverre de sfeer van de clips bij de uitstraling van de architectuur past. Volgens de aankondiging gaat het straks in Eisenmans paviljoen om angst en geweld, bij Tschumi (ontwerper van de rode follies in het Parijs Parc de la Villette) om erotiek en engagement. Coop Himmelblau bouwt voor dans en verlangen, Zaha Hadid (bekend om haar prachtige tekeningen waarvan je je nauwelijks kunt voorstellen hoe ze tot gebouwen kunnen leiden) voor hi-tech-, animatie- en special effects-clips. Koolhaas meet zich als het ware met de Talking Heads, Grace Jones, Madonna, de Eurythmics and Anton Corbijn.

    • Tracy Metzwhat A Wonderful World!