Finaleplaats voor Van Moorsel bij WK-achtervolging

MAEBASHI, 24 aug. Nederland is zeker van zijn eerste medaille bij het wereldkampioenschap baanwielrennen in Japan. Leontien van Moorsel bereikte vanochtend de finale van de achtervolging. De 20-jarige wielrenster versloeg in de halve eindstrijd Barbara Erdin-Ganz uit Zwitserland met ruim twee seconden verschil. De tijd van Van Moorsel over de drie kilometer, 3.42,179, was de beste ooit gereden tijdens een achtervolging voor vrouwen. Het vorige record was van veelvoudig kampioene Jeannie Longo.

In de eindstrijd rijdt Leontien van Moorsel morgen tegen Madonna Harris uit Nieuw-Zeeland. 'Ik ben blij met het programma. Twee ritten op een dag is niet niets. Ik heb tijd nodig om te herstellen. Aan de wereldtitel durf ik niet te denken, hoewel zo'n truitje mij best goed zal staan', aldus de finaliste. De nationaal kampioene op de weg had in haar race tegen Ganz van de start de leiding. In tegenstelling tot haar kwartfinale, toen ze in de slotfase verslapte, kon ze in de laatste ronde nog versnellen. Als Van Moorsel morgen goud wint, is ze de eerste Nederlandse vrouw die een wereldtitel behaalt sinds Petra de Bruin (op de weg) en Keetie van Oosten-Hage (achtervolging) in 1979. Van Moorsels baanoptreden was een tip van wegcoach Piet Hoekstra. De Fries gaf haar het advies, nadat ze voor de tweede keer nationaal wegkampioene was geworden. 'De baan is goed te combineren met de weg, vond Piet. Ik begin daar nu ook in te geloven.'

Baancoach Eric Geserick is onder de indruk geraakt van de wilskracht bij de kleine Leontien van Moorsel. 'Ze is leergierig. Van elke rit die ze rijdt steekt ze iets op.'

Monique Knol, de tweede Nederlandse deelneemster op deze discipline, haalde de kwartfinales niet. Zij vertrok veel te hard en reed zichzelf over de kop. Haar tijd reikte niet verder dan de twaalfde plaats.

Ekimov

Na alle sores rondom Geert-Jan Theunisse had Peter Post eindelijk weer eens reden tot lachen. Vjatseslav Ekimov, de eerste renner uit de Sovjet-Unie in zijn ploeg, werd in Maebashi wereldkampioen bij de profachtervolgers. In de finale versloeg hij de Franse wegrenner Francis Moreau. Het verschil bedroeg na vijf kilometer 1,62 seconde: 5.39,04 tegen 5.40,66. De gemiddelde snelheid van de winnaar bedroeg 53,091 km per uur. In de schiftingen toonden beide renners zich van gelijke kracht. Ekimov veroverde de titel op zijn grotere ervaring als baanrenner. Ekimov begon zijn loopbaan op de Olympische piste van Krilatskoje in Moskou. In 1985, op 18-jarige leeftijd, was Ekimov reeds wereldkampioen bij de amateurs. In 1986 en 1989 greep hij opnieuw de regenboogtrui bij de amateurs. Later demonstreerde hij zijn grote klasse ook als wegrenner, dit jaar nog in de Ronde van Frankrijk.

De Oostduitser Bill Huck werd wereldkampioen sprint bij de amateurs. In de finale had de 25-jarige Berlijnse titelverdediger geen enkele moeite met de Canadees Curtis Harnett. Zijn landgenoot Michael Hubner won zijn tweede gouden medaille. Hij won na de sprint ook het onderdeel keirin. De Belg Michael Vaarten greep zilver, de Italiaan Claudio Golinelli.(Reuter/ANP)