Weer contact met sonde bij Venus

PASADENA, 23 aug Technici van het NASA-vluchtleidingcentrum in Pasadena, Californie, zijn er vannacht in geslaagd het contact met de om de planeet Venus circelende ruimtesonde Mageillan te herstellen. Dinsdagnacht was de radioverbinding weggevallen, waarschijnlijk door een fout in het veiligheidssysteem van het ruimtevaartuig. Mageillan is op 10 augustus in een baan om Venus gearriveerd, 15 maanden nadat hij vanuit de shuttle Atlantis in de ruimte was gezet. Radarapparatuur aan boord, die door de wolken van Venus heen kijkt, moet het oppervlak van deze zusterplaneet van de aarde gedetailleerd in kaart brengen. Op 16 augustus, nadat Mageillan de eerste testopnamen naar aarde stuurde, ging het contact voor het eerst verloren, maar kon na enige uren worden hersteld. Wat er fout is met de 2.500 kilo wegende Mageillan is niet duidelijk. Het ruim 200 dagen durende waarneemprogramma dat 1 september zou beginnen is uitgesteld. (AP, Reuter)