Twaalf jaar cel voor moord op Turkse vakbondsleider

AMSTERDAM, 23 aug. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de 23-jarige A. R. conform de eis veroordeeld tot 12 jaar gevangenis wegens moord op de voorzitter van de Turkse arbeidersbeweging HTIB, Nihat Karaman.

Karaman werd eind juni 1988 met drie pistoolschoten om het leven gebracht. R. was tot zijn daad gekomen omdat hij ervan overtuigd was dat Karaman zijn zuster had verkracht. De avond voor de moord had hij Karaman telefonisch laten weten: 'Bij alles wat me heilig is: ik neem je te grazen.'

Tijdens het proces verklaarde de Leidse Turkoloog dat R. zich bij zijn daad uitsluitend had laten leiden door zijn plichtsgevoel de familie-eer te zuiveren. De raadsman van R. deed naar aanleiding van deze uitspraak een beroep op psychische overmacht maar dit beroep werd gisteren door de rechtbank verworpen.

De HTIB liet gisteren in een verklaring weten de justitiele gang van zaken rond de moord onbevredigend te vinden. Volgens de HTIB is het niet aannemelijk dat verkrachting het motief is geweest voor de moord op Karaman. De organisatie wil dat het openbaar ministerie een commissie in het leven roept die aanbevelingen moet opstellen voor justitieel onderzoek naar zware misdrijven binnen de Turkse gemeenschap. 'Wanneer de dader bekend is wordt al snel genoegen genomen met persoonlijke of culturele motieven, hoeveel aanwijzingen er soms ook zijn voor politieke beweegredenen, ' aldus de verklaring.