Toezicht VN na dood van asielzoekers

BLITTERSWIJCK, 23 aug. De vertegenwoordiger van het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties in Nederland (UNHCR), mr. J. A. Hoeksma, houdt toezicht op het politie-onderzoek dat is ingesteld na de dood van twee Iraniers in het asielzoekerscentrum Het Roekenbosch in het Limburgse Blitterswijck.

Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de eis van de 77 in Blitterswijck verblijvende Iraniers die menen dat hun twee landgenoten onder verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen. De spanningen liepen daardoor vorige week hoog op in het kamp met in totaal 600 asielzoekers, mede omdat de Iraniers geen enkel vertrouwen hebben in het door de Nederlandse politie ingestelde onderzoek.

Vorige week donderdag vernielden de Iraniers in een spontane woede-uitbarsting het interieur van de eetzaal en vrijdag hielden zij een demonstratie door het dorp Blitterswijck. Het ministerie van WVC verzocht daarop de vertegenwoordiger van het UNHCR naar het kamp te komen in een poging de rust te herstellen.

In een gesprek van tweeeneenhalf uur met een delegatie van de Iraniers werd toegezegd dat het UNHCR toezicht zal houden. 'De politie verklaarde het onderzoek met voorrang te behandelen en de Nederlandse overheid zegde toe dat zij mij zal informeren over de voortgang en resultaten van het onderzoek', aldus Hoeksma. Pag.2: Spanning loopt op

    • Henk Kool