Sovjet-experts in Irak werken door

MOSKOU, 23 aug. Bijna tweehonderd militaire experts uit de Sovjet-Unie, die voor de Iraakse invasie in Koeweit naar Irak zijn gestuurd, werken nog altijd voor de Irakezen, ondanks de economische boycot tegen Irak. Dat heeft een Sovjet-kolonel gisteren in Moskou gezegd.

Na de resolutie in de Veiligheidsraad, waarin economische sancties tegen Irak werden genomen, heeft de Sovjet-Unie alle economische en handelsbetrekkingen met Irak verbroken. Kolonel Valentin Ogoertsov zei gisteren echter op een persconferentie in Moskou dat de 193 militaire deskundigen in Irak hun contractuele verplichtingen gewoon nakomen. De deskundigen leiden Iraakse militairen op in het gebruik, onderhoud en herstel van door de Sovjet-Unie geleverde wapens. De Sovjet-Unie is lang de belangrijkste wapenleverancier van Irak geweest; na de afkondiging van de sancties werd nog een zending wapens die al naar Irak op weg was, teruggeroepen.

De woordvoerder van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken, Joeri Gremitskich, sprak gisteren tegen dat de activiteit van de militaire deskundigen neerkomt op een schending van de VN-sancties en van het bevel van premier Ryzjkov alle economische banden met Irak te verbreken. Hij wees erop dat andere buitenlanders in Irak ook gewoon doorwerken aan de projecten waaraan ze voor de inval in Koeweit werkten; dat wordt, zo zei hij, nergens als een schending van de sancties tegen Irak beschouwd..Verder staat volgens Gremitskich vast dat geen Sovjet-burgers bij strijdhandelingen betrokken kunnen worden. Als de contracten aflopen, worden de Sovjet-burgers uit Irak teruggeroepen; contracten worden niet verlengd, aldus Gremitskich, en er worden ook geen nieuwe getekend. De contracten hebben een looptijd die varieert van tien dagen tot een jaar. Gremitskich ontkende dat de Sovjet-deskundigen betrokken zijn bij enige vorm van militair-strategische planning. (AP, UPI)