Saoedi's helpen Jordanie bij boycotten van Iraakse olie

ROTTERDAM, 23 aug. Saoedi-Arabie zal vanaf 1 september maandelijks ten minste een miljoen vaten olie aan Jordanie leveren, ongeveer de helft van de behoefte aan brandstof in dat land. De Jordaanse olieminister Thabet al-Taher bevestigde gisteren in Amman een bericht over de voorgenomen leverantie.

Het contract met Saoedi-Arabie is mede het gevolg van Westerse druk op koning Hussein om het VN-embargo tegen Irak na te leven. Tijdens Husseins bezoek aan Washington, vorige week, deed president Bush een dringend beroep op de koning om de handel met Irak compleet stil te leggen. De Jordaanse olieminister kon gisteren niet zeggen of de olie-import uit Irak volgende maand geheel wordt beeindigd.

Jordanie verbruikt thans ongeveer 2,1 miljoen vaten (van 159 liter) ruwe olie per maand, ofwel 70.000 vaten per dag. Saoedi-Arabie zal het land nu 33.000 vaten per dag leveren. De olie wordt getransporteerd via de nu nog gesloten Tapline, een pijpleiding die van de Saoedische kustplaats Ras Tanura aan de Golf langs de noordgrens van Saoedi-Arabie naar Amman loopt en daar aftakkingen heeft naar Haifa en Beiroet. Minister Taher zei dat de olie-import uit Saoedi-Arabie maandelijks in overleg zal worden vastgesteld.

De ruwe olie zal in Azzarke, te noorden van Amman, worden verwerkt. De raffinaderij daar, met een verwerkingscapaciteit van 100.000 vaten olie per dag, wordt na een tijdelijke sluiting binnenkort heropend. Omdat de (kleine) Jordaanse olievelden vrijwel helemaal zijn gesloten, is het land nu nog volledig afhankelijk van olie uit Irak die met tankauto's wordt aangevoerd.

Jordanie, dat in grote economische problemen is geraakt door zijn afhankelijkheid van handel met het buurland Irak, wil de sancties van de Verenigde Naties jegens Saddam Hussein naleven, maar heeft de VN gevraagd hoe ver het handelsembargo precies reikt. De Jordaanse verliezen als gevolg van het embargo zouden volgens een nota van minister van buitenlandse zaken Marwan Qassem aan de Veiligheidsraad 1,5 miljard dollar per jaar belopen.

Jordanie heeft de Verenigde Staten en Japan om economische hulp gevraagd. De Japanse minister van buitenlandse zaken Taro Nakayama beloofde dinsdag tijdens een bezoek aan Amman hulp. Vorige week deed ook president Bush aan koning Hussein en dergelijke toezegging, op voorwaarde dat Jordanie het embargo naleeft en de haven van Aqaba en de grens met het buurland geheel sluit voor doorvoer naar en van Irak.