Oppositie Servie dreigt met boycot verkiezingen

BELGRADO, 23 aug. De zes belangrijkste oppositiepartijen in de Joegoslavische deelrepubliek Servie hebben gedreigd de eerste vrije parlementsverkiezingen, later dit jaar, te boycotten als de Servische regering niet instemt met wijzigingen van de voorgestelde kieswet.

Volgens de oppositiepartijen is het wetsvoorstel zo geformuleerd dat het een meerderheid van de regerende socialistische (ex-communistische) partij in het Servische parlement garandeert. Ze hebben een reeks bezwaren ingediend waarop de voorzitter van het Servische parlement op 27 augustus antwoord moet hebben gegeven. Als hij in gebreke blijft, wordt op 4 september een massademonstratie gehouden. Die betoging wordt, zo meldden de leiders van de zes oppositiepartijen gisteren, een 'eerste stap' in een protestcampagne tegen de regering die, tenzij de regering zwicht, moet uitlopen op een boycot van de verkiezingen. De oppositie beschreef de verkiezingen gisteren als 'een communistische farce'. De zes partijen eisen dat de termijn die in de ontwerp-kieswet voor de verkiezingscampagne wordt uitgetrokken een maand wordt verlengd tot drie maanden om de oppositie de gelegenheid te geven zich aan de kiezers te presenteren. Verder eisen ze te worden vertegenwoordigd in organen die toezicht houden op de verkiezingen, willen ze dat kandidaten voor het parlement niet vijfhonderd maar vijftig handtekeningen nodig hebben om als kandidaat te worden toegelaten en willen ze op radio en televisie evenveel zendtijd als de socialisten.

Bij de zes oppositiepartijen gaat het om de Democratische Partij, de Partij van de Servische Wedergeboorte, de Liberale Partij, de St. Sava Partij, Democratisch Forum en de Radicale Partij. (UPI)