Opnieuw Noorse bankfusie

ROTTERDAM, 23 aug. In Noorwegen zijn opnieuw twee grote banken gefuseerd. Christiania Bank, de tweede bank van Noorwegen, gaat samen met Realkreditt, de grootste hypotheekbank van het land.

Het ligt in de bedoeling dat later dit jaar nog een kleine verzekeringsmaatschappij wordt overgenomen, zo is gisteren in Oslo bekendgemaakt.

De fusie komt na het samengaan van de twee grootste banken in Noorwegen en is mede ingegeven door de eenwording van de EG-markt voor banken en verzekeringsmaatschappijen waarvan niet EG-leden in Europa, zoals Noorwegen, geduchte concurrentie vrezen.

De aandeelhouders van beide banken zullen in een verhouding van 1 op 1 hun aandelen kunnen ruilen voor aandelen in twee nieuwe holdings. Vervolgens zulen deze holdings fuseren waarbij 1,25 aandelen Christiania kunnen worden geruild voor elk aandeel in Realkreditt. Voorwaarde voor het welslagen van de eerste transactie is dat 90 procent van het aandeelhoudersschap in elk van de beide ondernemingen deze moet goedkeuren.

Christiania heeft in Noorwegen 140 kantoren en is op alle grote fianciele centra in de wereld vertegenwoordigd.