Olieprijs stijgt weer fors, koersen omlaag

ROTTERDAM, 23 aug. De olieprijzen op de termijnmarkten zijn gisteren opnieuw fors gestegen. Vrijdag wordt door Shell, marktleider voor brandstoffen in Nederland, de benzineprijs met zes cent en de prijs voor diesel met vier cent per liter aan de pomp verhoogd. Morgen gaan de prijzen al met vier cent (benzine) en drie cent (diesel) omhoog. De prijzen voor ruwe olie ondervinden de invloed van de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en de aankondiging van Saoedi-Arabie dat het de levering van olieprodukten aan Japan en andere landen in het Verre Oosten stopzet om de Amerikaanse troepen van brandstoffen te voorzien.

Gisteren sloot de termijnmarkt in Londen met een notering voor contracten voor levering van Noordzee-olie ('Brent') in oktober van 30,20 dollar per vat van 159 liter, een stijging van 2,36 dollar ten opzichte van dinsdagmiddag. Vandaag was de prijs tegen het middaguur nog 70 dollarcent hoger: 30,90 dollar. Brent wordt in Europa het meest verhandeld en is toonaangevend voor de prijs.

De beurskoersen in Tokio tuimelden vandaag met 5,8 procent. De beursbarometer Nikkei, een gemiddelde van 225 geselecteerde beursfondsen, kwam voor het eerst sinds begin 1988 onder de 24.000 punten. Rond het middaguur stonden op het Damrak de koersen gemiddeld 2,5 procent lager. De prijs van het goud opende in Londen vandaag bijna vijf dollar hoger op 416 dollar en stond rond het middaguur op 415,70 dollar per ounce (31,1 gram). De dollar opende vanmorgen in Amsterdam 65 cent lager op 1,7440 gulden en stond rond het middaguur op 1,7360 gulden.