Jordanie sluit grenzen voor vele vluchtelingen

AMMAN, 23 aug. Jordanie heeft vannacht om 12 uur zijn grenzen gesloten voor vluchtelingen uit Koeweit en Irak. Volgens de Jordaanse minister van binnenlandse zaken is het land niet in staat de meer dan 100.000 gestrande buitenlanders op te vangen die zich op dit moment binnen de grenzen bevinden.

Het gaat in meerderheid om Egyptische gastarbeiders die via Jordanie hun vaderland proberen te bereiken, maar door de beperkte capaciteit van de veerdienst vanuit de Rode-Zeehaven Aqaba soms dagenlang langs de kant van de weg moeten blijven wachten. Pas sinds gisteren verstrekken Jordaanse hulporganisaties voedsel en medische hulp aan de vluchtelingen, maar volgens de regering zijn deze voorzieningen niet voldoende.

De Egyptische overheid heeft gisteren vliegtuigen naar Aqaba gestuurd om de repatriering van landgenoten te bespoedigen. Duizenden ontheemden, onder wie Indiers en Jemenieten, wachten bij ambassades en moskeeen in Amman op extra vluchten naar huis. De Jordaanse regering wil pas weer nieuwe vluchtelingen toelaten wanneer het huidige aantal aanzienlijk is geslonken.

Koning Hussein zei gistermiddag op een persconferentie dat sinds het begin van de crisis 185.000 mensen uit Koeweit en Irak in Jordanie zijn aangekomen en slechts 76.000 het land weer hebben kunnen verlaten. Ondanks een verzoek aan de Iraakse autoriteiten om de stroom in te dammen, is het aantal vluchtelingen tot nu toe iedere dag gestegen. Vier kinderen en twee volwassenen zijn tot dusver door hitte en ondervoeding gestorven. Gevolg van het Jordaanse besluit om de grens te sluiten is waarschijnlijk dat al op korte termijn tienduizenden aan de Iraakse kant van de grens stil zullen komen te staan, waar voedselvoorziening en medische hulp geheel ontbreken.