In Madrid danst 'la Jet' het klokje rond

Het tussen twee snelwegen ingeklemde Parque del Oeste in Madrid is door de komst van de discotheek Camoens omgetoverd tot de populairste plek om een lange zomernacht te beginnen. Overdag is het te warm in Madrid, 's avonds komen de mensen tot leven. Althans, de mensen die nog in de stad zijn. Een deel van 'los Beautiful', 'la Jet', en 'los ninos de papa' verblijft aan de kust. In Palma, als ze chic zijn, op Ibiza als ze jong zijn of in Marbella als ze onlangs rijk geworden zijn. Het raakt echter steeds meer in om tijdens de zomer in Madrid te blijven, en zeker niet alleen omdat het werk dit vraagt. Want gewerkt wordt er nauwelijks. tot verbijstering van vooral buitenlandse werkgevers in de stad.

De 'jornada intensiva', hettropenrooster dat ingaat zo gauw de hitte zich aandient, bestaat uit een werkdag van 8 tot 14u. Hierna wordt er uitgebreid geborreld en gegeten. Dan is het tijd voor een lange siesta, tot een uur of elf 's avonds. Vervolgens stort men zich in het nachtleven, om de volgende morgen, ternauwernood geschoren, weer achter het bureau plaats te nemen. Zoals gezegd zijn de nieuwe terrassenvan het Parque del Oueste een geliefd uitgangspunt. Daar kan 'Operatie-Peggy', de strijd van de gemeentelijke politie tegen de cocaine, weinig aan veranderen. Al zit de schrik er wel in, sinds de sluiting van de koning onder de discotheken, Archy, wegens 'het gebruik van cocaine in industriele hoeveelheden'.

'Overdreven' mopperen de gebroeders Lozano, eigenaars van Archy. Zij beroepen zich op de keurige gasten die hun etablissement plachten te bezoeken zoals de zoon van president Felipe Gonzalez en zelfs de kroonprins. De omstreden sluiting is een waarschuwing voor anderen. Het is de onvoorbereide bezoeker van de discotheken, die vaak tot vijf uur, of acht uur en sommige zelfs tot twaalf uur 's ochtends open zijn, al snel duidelijk dat 'iets al deze nachtvlinders op de been houdt.'

Het Parque del Oueste is favoriet omdat het zo gunstig ligt tenopzichte van de RN 1, de snelweg naar La Coruna. Iedere donderdag- en zaterdagavond vormt zich hier een file die voortduurt tot kilometerpaal 8, tot het Hipodromo de la Zarzuela, het jongste succes van de gebroeders Lozano. Op topavonden komen hier 35.000 Madrilenen naar de paardenrennen kijken. Naar races die, bij het schijnsel van enorme schijnwerpers, van 23u. tot diep in de nacht voortduren. Er wordt gewed, geflaneerd en vooral gedronken. Een aparte ruimte (met restaurant voor 1000 personen) scheidt de Vips van het gewone volk, maar ook dat bestaat vooral uit semi-beroemdheden, fotomodellen, ontwerpers en reclamevolk. De rennen zijn slechts een voorwendsel om deze grootste bar van Madrid te bezoeken 'para ver y ser vista', om te zien en gezien te worden. Na afloop verdeelt de menigte zich over twee aanpalende dicotheken, Four Roses en Oh, Madrid!. Oh!, ook al eigendom van de Lozano's, is een enorme witte villa omgeven door zanderige heuvels.

Het hart van het gebouw wordt gevormd door een zwembad, waar regelmatig iemand met een sierlijke plons induikelt. Hieromheen zijn terrassen, een biljartzaal, een nachtrestaurant, en de discotheek natuurlijk. Terwijl de nacht vordert en Oh! steeds voller wordt, staan de doorzetters alweer in de file op weg naar de stad. Er wacht nog een lang parcours (ook al is Archy uitgeschakeld, en de door Philippe Starck omgetoverde theaterzaal Teatriz (Hermosilla 15) in augustus gesloten): langs de nachtoptredens in Ya'sta (Valverde 10) via de cult-discotheek Friend's (Ronda de Toledo 1) en het overvolle Joy Eslava (Arenal 11) naar Pacha (Barcelo 11), waarvan de zolder, 'El Cielo', alleen toegankelijk voor wie bij de clan hoort of heel mooi is. Stella (Arlaban 7) houdt een zeer modieus publiek tot 8 uur op de been, waarna Voltereta (Princesa 3) de slapelozen en radelozen tot het middaguur de kans geeft nog iemand op te pikken. Wie dan nog adem over heeft, kan meteen door naar But (Barcelo 11). Het liedje 'Vaya, vaya, en Madrid no hay playa!' werd vorigjaar een grote hit, vooral door het leedvermaak van aartsrivaal Barcelona over het ontbreken van een strand in de hoofdstad. Dit jaar lijkt Madrid van de nood een deugd te maken.

    • Jinke Obbema