Holland Festival Oude Muziek

Met het inmiddels traditionele carillonconcert op de Domtoren door beiaardier Arie Abbenes opent morgen om 18.45u. het negende Holland Festival Oude Muziek in Utrecht. 's Avonds voert het Freiburger Barockorchester muziek uit van Handel (Vredenburg, 20.15u.), speelt Bob van Asperen klavecimbelmuziek (Geertekerk, 22.45u.) en vertelt/zingt Benjamin Bagby een deel uit de Oudengelse Beowulf (Pieterskerk, 22.45u.).

Daarmee zijn meteen drie van de vier thema's van het festival aan de orde geweest. Het vierde thema is de muziek tussen de dood van Mauchaut en Dufay (tussen ca. 1380 en 1480). Het thema 'verhalenvertellen' omvat muziek uit ongeveer tien eeuwen. De uitvoering van de 8ste-eeuwse Beowulf kan muzikaal worden vergeleken met verhalende muziek van drie buiten-Europese culturen: epische liederen uit Turkije (25 aug. Rasa, 15u.), zang, slagwerk en acrobatiek uit Zimbabwe (30 aug. Rasa, 15u.) en Afrikaanse meestertrommelaars uit Ghana (1 sept. Rasa, 14u.). Liederen, ballades en romances uit verschillende stijlperiodes worden gezongen door Rosemarie Hofmann (25 aug. Ottone, 16u.), Montserrat Figueras (31 aug. Ottone, 22.45u.) en Michael Schopper (1 sept. Ottone, 22.45u.). Tristan en Isolde wordt zowel door The Boston Camerata 'vertelt', als door Sinfonye, waarbij die laatsten het verhaal met dia's illustreren.

De laat-middeleeuwse muziek schuift historisch gezien via Guillaume de Machaut door Gothic Voices (29 aug. Pieterskerk, 17u.) en het Hilliard Ensemble (30 aug. Catharinakerk, 17u.) met Engelse welluidendheid, naar het Orlando Consort (25 aug. Pieterskerk, 18u.) en het New London Consort (28 aug. Augustinuskerk, 20u.) met werk van Dufay. Klavecimbelmuziek wordt gespeeld door de 'vader van het instrument' Gustav Leonhardt (29 aug. Vredenburg, 20u.), door zijn leerlingen Bob van Asperen (zie boven) en Ton Koopman (25 aug. Geertekerk, 22.45u.) en door hun leerlingen. Onder de buitenlandse klavecinisten valt Rafael Puyana (28 aug. Vredenbrug, 22.45u.) op, leerling van de legendarische Wanda Landowska. Festivalcomponist is Handel. Van hem worden ondermeer concertant drie vroege opera's uitgevoerd: Amadigi di Gaula door Les Musiciens du Louvre (26 aug. Vredenburg, 19u.), Rodelinde door La Stagione Frankfurt (1 sept. Vredenburg, 18u.) en Tamerlano door The European community Baroque Orchestra (2 sept. Stadsschouwburg, 13u.).

Met enig gesjoemel heeft men ook het slotconcert (2 sept. Vredenburg, 20u.), een concertante uitvoering van Glucks Orfeo, met countertenor Michael Chance in de hoofdrol, bij dit thema ondergebracht. Want was Glucks operavernieuwing niet een reactie op de opera's van Handel?

Informatie aan de Festivalkassa: Mariahoek 6 in Utrecht. Inl.030 312791, 313279 of 340981.