Gebruik van geweld in Golf niet uitgesloten; President Bushroept reservisten op

WASHINGTON, 23 aug. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren ter ondersteuning van de Amerikaanse militaire inspanning in het Golfgebied de eerste mobilisatie van reservisten aangekondigd in een militair conflict sinds de Vietnamese oorlog.

Niet bekend

De toenmalige president Lyndon Johnson mobiliseerde in 1968 in verband met het Vietnamese Tet-offensief 35.000 reservisten. Een Amerikaanse president mag zonder goedkeuring van het Congres 200.000 reservisten oproepen van de in totaal 1,7 miljoen voor een periode van maximaal 180 dagen.

Bush zei dat de Amerikanen zich moeten voorbereiden op oorlog. Op een vraag of de VS zich op verliezen moeten instellen, antwoordde hij: 'Ik denk dat het het beste is je elke keer voor te bereiden wanneer je Amerikaanse troepen verplaatst en elke keer wanneer je te maken hebt met wat het grootste deel van de wereld nu beschouwt als een schandelijke schenner van internationaal recht.'

Maar tegelijk wees hij op het drukke diplomatieke verkeer om alsnog een vreedzame oplossing te vinden. De Amerikaanse president onderstreepte daarbij eens te meer dat het hier niet gaat om een Amerikaans-Iraaks conflict, maar dat Irak tegenover de hele internationale gemeenschap staat.

Volgens Irak hebben twee uit Saoedi-Arabie afkomstige gevechtsvliegtuigen gisteren zijn luchtruim geschonden. Het was de eerste beschuldiging van Irak van dit soort sinds de crisis in de Golf op 2 augustus begon met zijn invasie van Koeweit. Saoedi-Arabie heeft het bericht later als ongegrond van de hand gewezen.

In Saoedi-Arabie kunnen vrijwilligers zich met ingang van zaterdag bij recruteringscentra voor dienst aanmelden. Volgens het Saoedische ministerie van defensie hebben duizenden de wens te kennen gegeven om dienst te nemen 'om de heilige plaatsen tegen elke agressie te verdedigen'. (Reuter, AFP, AP, UPI)