Electrolux uit Zweden schrapt 15.000 banen, nog dit jaar8.000 weg

STOCKHOLM, 23 aug. Het Zweedse concern Electrolux, wereldleider in wasmachines, afwasmachines en ijskasten, wil binnen twee jaar 15.000 van zijn 150.000 banen kwijt. Dat heeft het concern gisteren in Stockholm bekendgemaakt. Ruim de helft van de banen zal in de Verenigde Staten verdwijnen. De maatregel is het directe gevolg van de achteruitgang van de resultaten. De bruto winst halveerde bijna in de eerste helft van dit jaar.

Zowel bij de huishoudelijke apparatuur als bij de industriele produkten ging de omzet achteruit. Electrolux noemt als belangrijkste oorzaak voor de tegenvallende winstcijfers de gestegen grondstoffenprijzen.

Op het Europese continent wist het concern zijn marktaandeel evenwel uit te breiden, vooral door de krachtige vraag uit Duitsland. Daarentegen nam de vraag af in de Verenigde Staten en Groot-Brittannie. In de VS bestaat op onze markt al een recessie, aldus topman Anders Scharp van Electrolux.

In de eerste helft van dit jaar daalde de bruto-winst met 49 procent van 1,99 miljard tot 1,01 miljard kroon (330 miljoen gulden). De omzet verminderde van 44,4 miljard tot 43,6 miljard kroon (14,5 miljard gulden). De winst per aandeel viel in het tweede kwartaal terug van 12,10 tot 3,60 kroon.

Het concern heeft besloten onrendabele bedrijfsonderdelen te sluiten en zijn marketingbeleid te wijzigen. De kosten van de rationalisering worden geschat op 500 miljoen (166 miljoen gulden) a 700 miljoen kroon (233 miljoen gulden) die moeten worden bestreden uit de verkoop van 'niet-strategische activa', aldus Scharp. Nog dit jaar zullen 8.000 banen worden geschrapt. Volgens topman Scharp zullen in de nabije toekomst geen verbeteringen in de resultaten van het concern mogen worden verwacht. De zaken kunnen volgens hem zelfs slechter gaan, vooral in Zweden. (Reuter, AP)