Britten zien af van bod op Verto

ROTTERDAM, 23 aug. De Britse kabelfabrikant Bridon brengt geen bod uit op het kabel- en touwconcern Verto in Cappelle aan den IJssel. De besprekingen over een mogelijke samenwerking zijn afgebroken, zo hebben de twee ondernemingen vandaag bekendgemaakt.

In april werd meegedeeld dat Bridon overwoog een bod uit te brengen van 86 gulden per aandeel Verto. Daarmee zou een bedrag van ongeveer 80 miljoen gulden zijn gemoeid.

De verwachting dat men het eens zou worden is niet uitgekomen, omdat Bridon volgens ir Y. G. J. C. Dekeyeser van Verto door de onduidelijke Nederlandse milieuwetgeving geen zekerheid kon krijgen over mogelijke milieuclaims. Volgens Dekeyser zijn de toekomstperspectieven voor een zelfstandig Verto op termijn overigens ook positief.

Verto is na British Rope de grootste producent van staalkabel in Europa. De markt voor staalkabel groeit nauwelijks, maar analisten hoopten dat Verto doordat kleinere concurrenten zouden verdwijnen betere resultaten zou kunnen halen. Die verwachting is nog niet bewaarheid. Verto heeft de nettowinst in het eerste halfjaar zien dalen van 2,1 miljoen tot 1,4 miljoen gulden. Maar daarin is een bijzondere bate van 2,8 miljoen uit de verkoop van een pand in Frankrijk opgenomen, zonder welke de onderneming in de rode cijfers zou zijn beland.

Speculanten dreven de koers van Verto oorspronkelijk op tot boven de biedprijs in de mening dat alleen het onroerend goed al meer waard was. Maar gisteren werd voor het aandeel een laatprijs van 77 gulden genoteerd.