Boze rokers blokkeren hoofdstraat Moskou

MOSKOU, 23 aug. Boze rokers hebben gisteren in Moskou een straat bij het stadhuis geblokkeerd na uren tevergeefs te hebben gewacht op de aanvoer van sigaretten. Volgens het persbureau TASS zijn er deze maand inmiddels al rond honderd van zulke 'tabaksmuiterijen' geweest. Vorige maand werd tabak toegevoegd aan de al lange lijst van schaarse goederen. Het tekort komt voor de hardnekkige rokers hard aan en de protestacties zijn navenant: er zijn stakingen en protestdemonstraties gehouden. De redenen voor de schaarste lopen uiteen. Er is een groot tekort aan sigarettenfilters sinds de econmomische blokkade van Litouwen, waar de belangrijkste fabriek voor filters staat. Ook zijn leveranties uit het buitenland Bulgarije is een belangrijke leverancier uitgebleven als gevolg van betalingsproblemen en zijn leveranties uit de gebieden in de Sovjet-Unie waar tabak wordt verbouwd vertraagd door etnische onrust. Verder speelt een gebrek aan coordinatie: 22 van de 24 sigarettenfabrieken in de Russische republiek zijn gesloten wegens reparatiewerkzaamheden. Ten slotte worden voorraden sigaretten opgekocht door speculanten, die er de zwarte markt mee opgaan. Op de zwarte markt wordt voor een pakje sigaretten vijf roebel betaald, tien keer de normale prijs. Als er in Moskou sigaretten te koop zijn mogen rokers niet meer dan vijf pakjes tegelijk aanschaffen.

Veel rokers ataan al zeer vroeg in de ochtend in de rij bij kiosken, in de hoop dat er sigaretten worden aangevoerd. Als de bevoorrading uitblijft kan het tot manifestaties van boosheid en ongeduld komen. Gisteren blokkeerden boze rokers enkele uren lang de Poesjkinskajastraat in het centrum van Moskou. Ze legden met een lange 'menselijke keten' van het Leninmuseum tot het hotel Moskva het verkeer lam. Sommigen werden zelfs handtastelijk toen loco-burgemeester Sergej Stankevistsj zich onder de betogers begaf. Stankevitsj betoogde dat het 'onmogelijk is binnen twee uur voor een paar honderd miljoen dollar sigaretten te kopen'. 'Denkt u dat we veel geld hebben? U kent de situatie: we zijn bankroet, ' aldus Stankevitsj. Pas toen er na enkele uren eindelijk een vrachtwagen met rookwaren kwam opdagen gingen de betogers uiteen of schaarden ze zich in een lange rij voor de kiosk. (AP, Reuter)