Beurs incasseert hele forse klappen

ROTTERDAM, 23 aug. Alle beurzen moesten vandaag forse klappen incasseren nu de olieprijs boven de 30 dollar per vat was uitgekomen en beleggers oorlogshandelingen in de golf onafwendbaar achten.

AMSTERDAM. De lichte opleving op de Amsterdamse effectenbeurs van gisteren bleek vandaag van korte duur. Direct na de hervatting van de handel gingen de aandelenkoersen op het Damrak massaal onderuit. Na een uur handel was de stemmingsindex al 2,6 punt gezakt naar 98. Bij de internationals daalde Akzo fl.3,10 naar fl.90,60, Unilever fl.3,40 naar fl.139, Philips 80 cent naar fl.23,40 en KLM 70 cent naar fl.23. Koninklijke Olie wist het verlies beperkt te houden tot 60 cent op fl.144. Voor Oce-van der Grinten waren al snel op een 70 cent lagere koers van fl.46,50 geen kopers meer te vinden. DAF, die met een verlies over het eerste halfjaar kwam dat nog iets boven eerdere schattingen lag, stond laat in de ochtend op fl.21,50, fl.1,40 beneden de slotkoers van de voorgaande dag. Ahold zakte fl.3 weg naar fl.121,20. Ook op de obligatiemarkt liepen de koersverliezen op tot bijna een halve gulden.

TOKIO. Na een daling met ruim vier procent op woensdag zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo vanochtend 5,8 procent gezakt. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen kelderde met 1473,28 punten tot 23.737,63 punten. De daling was de op drie na grootste uit de geschiedenis van de beurs.

Het is voor het eerst sinds begin 1988 dat de Nikkei onder de 24.000 punten kwam. NEW YORK. De aandelenkoersen op Wall Streetbeleefden gisteren een roerige dag. Het Dow-Jonesgemiddelde van de dertig industriele fondsen zat kort na aanvang van de handel op een winst van achttien punten, maar zag die winst al snel omslaan in een verlies van vijftien punten waarbij de 2600-grens geen enkele belemmering vormde. Gaande de handel werd het verlies weer bijna weggewerkt, maar daarna zakte de Dow Jones alleen maar. Tegen het slot van de handel ging het hard naar beneden en uiteindelijk was het slot 2560,16, dat is 43,80 punten lager dan dinsdag.

De stijging van de koersen aan het begin van de handel werd betiteld als een technisch herstel na de daling van ruim vijftig punten op dinsdag. Bovendien werd hier en daar gezegd dat de markt zijn bodem weleens kan hebben bereikt. Later kreeg de bezorgdheid over het Midden-Oosten de overhand. Handelaren kregen het idee dat de kans op militair geweld alleen maar groter wordt. De omzet bedroeg woensdag 178 miljoen aandelen tegen 196 miljoen op dinsdag.