Behandeling in cel in Amsterdam is 'mensonterend'

AMSTERDAM, 23 aug. Op de politiebureaus Warmoestraat en Lijnbaansgracht in Amsterdam worden arrestanten 'erbarmelijk' behandeld. Dit schrijft de Commissie van Toezicht voor de Amsterdamse politiecellen in het jaarverslag 1989. Volgens voorzitter Prof. Dr. E. Lissenberg, hoogleraar Criminologie aan de Universiteit van Amsterdam, moeten de arrestanten water drinken uit WC-potten en mogen zij niet douchen. Dit verklaarde zij vandaag voor Radio Noord-Holland. De arrestanten zouden doorgaans onheus worden bejegend. Lissenberg spreekt van 'mensonterende toestanden'. Op het bureau Jeugd en zedenpolitie zouden arrestanten in kasten worden opgesloten. Volgens politiewoordvoerder K. Wilting voldoen de cellen van de Jeugdpolitie niet meer aan de eisen van deze tijd. Op de bureaus komen incidenten voor, maar geen 'onhoudbare toestanden', aldus Wilting. De politie inventariseert klachten van gevangenen om tot een betere behandeling te kunnen komen.