Vredesmacht gereed voor ingrijpen Liberia

FREETOWN, 22 aug. Een Westafrikaanse vredesmacht heeft gisteren de laatste voorbereidingen getroffen om uit te varen naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Een afvaardiging van de zes landen die de vredesmacht vormen zal er onderhandelen over een staakt-het-vuren in de burgeroorlog van Liberia. Dit zeiden waarnemers in de Gambiaanse hoofdstad Banjul naar aanleiding van een nog niet gepubliceerde verklaring van de Economische Unie van Westafrikaanse Landen (ECOWAS), de organisatie die het initiatief nam tot het instellen van de vredesmacht.

Zes schepen met oorlogsmaterieel en circa drieduizend soldaten uit Gambia, Ghana, Nigeria, Sierra Leone en Togo zullen in Monrovia aanleggen om in te grijpen wanneer niet goedschiks een einde kan worden gemaakt aan de nu bijna acht maanden oude strijd in Liberia.

Volgens waarnemers in Banjul neemt de kans van slagen van de vredesmacht toe wanneer de geruchten over een verbond tussen de regeringstroepen van de Liberiaanse president, Samuel Doe, en de troepen van de rebellenleider Prince Johnson waar zijn. Doe en Johnson hebben zich, in tegenstelling tot rebellenleider Charles Taylor, uitgesproken voor internationale interventie.

De schepen maakten zich op om uit te varen nadat Taylor maandag niet verscheen bij vredesbesprekingen met de Gambiaanse leider Sir Dawda Jawara in Banjul. In plaats daarvan stuurde Taylor een afvaardiging naar Jawara, de voorzitter van ECOWAS. Verder nemen de bevelhebber over de vredestroepen, luitenant-generaal Arnold Quainoo uit Ghana, en een aantal Westafrikaanse ministers van buitenlandse zaken aan de gesprekken deel. Het vertrek van de bevelhebber van de vredesmacht werd door dit overleg vertraagd.

Volgens de ECOWAS-verklaring zijn Guinese troepen over land onderweg naar Liberia. Guinee had al eerder troepen naar de grens met Liberia gestuurd, nadat Taylors rebellen de grens overtrokken om vluchtelingen van een vijandige stam te doden. (Reuter, AFP)