Voorzichtig herstel op nerveuze effectenbeurs

ROTTERDAM, 22 aug. Het Damrak herstelde zich vanochtend enigszins van de sterke terugval van gisteren. Wall Street sloot lager onder invloed van de ontwikkelingen in de Golf. Tokio liep vandaag in reactie fors terug.

AMSTERDAM - Een nerveuze Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend voorzichtig overeind gekrabbeld na de scherpe daling van gisteren. De koersen stonden onder invloed van de professionele handel en van de optie- en termijnmarkt. Bovendien ging een positieve invloed uit van de buitenlandse beurzen, waarbij vooral Frankfurt een vriendelijke stemming liet zien. De obligatiemarkt was ongeveer tien cent beter.

Menig handelaar had het gevoel dat nu eindelijk een bodem in de markt is gevonden, hoewel een omslag in de loop van de dag niet werd uitgesloten. Het nerveuze sentiment resulteerde in een stemmingsindex die zich tegen het eind van de ochtend met een winst van nog geen vol punt net onder de 100 punten-grens onrustig heen en weer bewoog.

De internationals waren met uitzondering van Koninklijke Olie iets hoger. Unilever wist een winst te noteren van fl.1,20 op fl.142,20. Koninklijke Olie noteerde daarentegen in lijn met de ontwikkeling gisteravond in New York een verlies van fl.2,20 op fl.

144,90, hoewel de olieprijzen nu iets hoger lagen dan gisteren. Pakhoed, dat fraaie cijfers had laten zien en gisteren uit de notering was gebleven in verband met de overneming van Furness, boekte vandaag een verlies van fl.9,20. Daarvoor was een technische verklaring. Furness noteerde een winst van fl.25,50 op fl.160 en het publiek kon deze premie direct opstrijken. De hoekman die deze aandelen kocht wist dat hij voor twee aandelen Furness fl.130 plus een aandeel Pakhoed kon krijgen, waarbij Pakhoed dus een waarde van fl.190 betekende. Bij een koers van fl.197 betekende dat voor de hoekman een winst van fl.7. Nationale-Nederlanden, die een lagere nettowinst over het eerste halfjaar liet zien, moest daarvoor een verlies van fl.0,90 incasseren, waarbij echter geen kopers in de markt waren te vinden.

NEW YORK Na een chaotisch begin, waar de beleggers even van schrokken, kwamen de aandelenkoersen op de beurs van New York gisteren in wat rustiger vaarwater. In het eerste uur van de handel zat het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen op een verlies van bijna zestig punten. Dat verlies liep op tot 72 punten, waarna herstel optrad tot 25 punten onder het slot van maandag. Uiteindelijk sloot de beursindex 52,48 punten lager op 2603,96 punten. De omzet bedroeg ongeveer 196 miljoen aandelen na een omzet van 131 miljoen op maandag. Tegenover elk hoger noterend fonds stonden tien lager scorende. 'De markt lijkt met een touwtje aan het Midden-Oosten te zitten' aldus een handelaar. De aandelenkoersen reageerden op elke melding over de ontwikkelingen in de crisis aan de Perzische Golf. De handel wist wat op te krabbelen toen bekend werd dat Irak met de VS wil praten. Al gauw daarna bleek er weer een 'kopersvacuum' te zijn. TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo zijn vandaag fors gedaald onder invloed van de spanningen in het Midden-Oosten en de koersverliezen op Wall Street gisteren. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 1.086,91 punten tot 25.210,91, een verlies van 4,1 procent.

De Nikkei-index kwam rond het middaguur voor het eerst sinds begin 1988 onder de grens van 25.000 punten, maar wist zich later weer iets te herstellen. Woensdag was de vijfde achtereenvolgende dag waarop de koersen omlaag gingen. De Nikkei-index daalde sinds vorige week woensdag met 10,3 procent. Het verlies sinds de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus is opgelopen tot 18,2 procent.