Scud-raketten van Irak staan nu in Koeweit

LONDEN, 22 aug. Irak heeft zijn 36 mobiele raketlanceerinstallaties van het type Scud en al zijn achthonderd Scud-raketten naar Koeweit overgebracht. Met de Scud, een raket van Russische makelij waarmee gewone explosieven maar ook chemische en nucleaire ladingen kunnen worden vervoerd over een afstand van 480 kilometer, kan Irak een groot deel van de Saoedische oostkust en de hoofdstad Riad bereiken. Dat meldde gisteren Paul Beaver, de uitgever van het gezaghebbende blad Jane's Defence Weekly. Westerse inlichtingendiensten hebben gewaarschuwd tegen overschatting van het militaire potentieel van Irak. Bij de Scud-installaties zou het om dummies kunnen gaan. Bovendien is gebleken dat de Iraakse strijdmacht in Koeweit logistieke problemen heeft. De 120.000 Iraakse militairen zijn voor hun voedsel-, water- en brandstofvoorziening vooral aangewezen op diefstal. Het zou om onervaren en vaak angstige militairen gaan, wier discipline en uitrusting te wensen overlaat. De commandant van de Britse strijdkrachten in Saoedi-Arabie, vice-luchtmaarschalk Andy Wilson, zei dat de geallieerde strijdkrachten in staat moeten worden geacht elke Iraakse luchtaanval af te slaan. 'De kwestbaarheid die in de dagen direct na de invasie in Koeweit bestond is geweken. We hebben nu een zeer goed luchtverdedigingssysteem geinstalleerd en ik ben er zeker van dat we onze taak aankunnen, ' aldus Wilson. Het officiele Iraakse blad Al Joumhouriya schreef gisteren dat president Saddam Hussein een confrontatie met de buitenlandse strijdmacht wil voorkomen. Hij zou 'een verschil maken tussen regeringen en volkeren' en zich zorgen maken over de mogelijkheid dat 'Amerikaanse burgers worden blootgesteld aan het gevaar van een zekere dood in de Arabische woestijn.'

(AFP, AP, Reuter)