Raffinaderij Zambia gesloten wegens olietekort

LUSAKA, 22 aug. De grootste staatsraffinaderij van Zambia is gisteren gesloten omdat de leverantie van ruwe olie uit de Golfstaten is onderbroken. De werknemers van de raffinaderij in Ndola, 335 kilometer ten noorden van Lusaka, zijn naar huis gestuurd.

Zambia kreeg zijn olie aangevoerd via een pijpleiding die loopt van de Tanzaniaanse havenstad Dar es Salaam naar Ndola. De Zambiaanse regering had zondag, toen de olietoevoer al was verminderd, een prijsverhoging voor benzine met 50 procent afgekondigd.

Een hamsterwoede van automobilisten zorgde direct voor grote tekorten aan de benzinepompen. Een woordvoerder van de raffinaderij verwacht dat het land binnenkort de brandstoffen moet rantsoeneren. Zambia is het eerste land in Zuidelijk Afrika dat een grote prijsverhoging als gevolg van de invasie van Irak in Koeweit moest doorvoeren. (AP)(VO)De ontwikkelingslanden die zelf geen olie produceren zijn zeer kwetsbaar voor problemen bij de toevoer van ruwe olie en olieprodukten, anders dan de rijke Westerse landen waar grote commerciele en strategische voorraden zijn aangelegd. De olieconsumerende landen die lid zijn van het Internationaal Energie Agentschap hebben een gemiddelde voorraad gelijk aan 100 dagen binnenlandse consumptie en 150 dagen import. De belangrijkste reden die Saoedi-Arabie, de grootste olie-exporteur, geeft voor een produktieverhoging is de kwetsbaarheid van de ontwikkelingslanden.