Onderzoek rol dominee bij paspoortenhandel

ROTTERDAM, 22 aug. De rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van dominee H. Visser van de Pauluskerk in Rotterdam en het hoofd van vreemdelingendienst van de Rotterdamse politie, A. van der Ven, bij handel in valse paspoorten.

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de bewering van Visser, eind juli, dat hij uitgeprocedeerde asielzoekers incidenteel geld geeft voor de aanschaf van een vals paspoort. Volgens Visser gebeurde dit met medeweten van het hoofd van de vreemdelingendienst van de Rotterdamse politie. 'Formeel overtreed ik de wet, maar niemand maakt daar een zaak van', zei Visser in een vraaggesprek met het CNV-blad Anders Actief. 'Het hoofd van de vreemdelingendienst is een uiterst progressieve man. Hij heeft begrip voor onze mening en zit ons niet dwars bij ons werk.'

Van der Ven was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

Persofficier van justitie mr. G. Bouman zegt dat de uitlatingen van Visser nu op hun juistheid zullen worden onderzocht. Verder wil hij geen commentaar geven. Justitie liet eerder weten dat medeplichtigheid aan het gebruik van een vals geschrift strafbaar is. Daarom zou er mogelijk een gerechtelijk onderzoek komen als de uitspraken van Visser juist zouden blijken te zijn. Visser is op dit moment voor werkzaamheden in het buitenland. De predikant van de Pauluskerk is al vijftien actief in het vluchtelingenwerk. In de kerk geeft hij regelmatig onderdak aan mensen die in de verdrukking zitten, onder wie asielzoekers. Het CDA-kamerlid De Hoop Scheffer heeft als reactie op Vissers uitspraken over de valse paspoorten eind juli schriftelijke vragen gesteld aan de Tweede Kamer.