Olieprijzen hoger, dollar en Europese beurzen in herstel

ROTTERDAM, 22 aug. Verder stijgende olieprijzen, dalende goudprijs, een iets hogere dollar en licht herstellende aandelenbeurzen vormden rond het middaguur het beeld op de internationale olie- en financiele markten.

De olieprijzen zijn vandaag verder gestegen. De prijs van de toonaangevende Noordzee-olie (Brent voor levering in oktober) stond rond het middaguur op 27,84 dollar per vat (159 liter) tegen een slotprijs van 27,63 dollar per vat gisteren, toen de hoogste prijs sinds 1985 werd bereikt.

De Europeze beurzen waren vandaag weliswaar nerveus, maar herstelden zich van de fors klappen van gisteren. Op het Damrak krabbelde de beurs voorzichtig overeind en bewoog de stemmingsindex zich onrustig heen en weer rond de 100-puntengrens. Rond het middaguur stond de index bijna een punt hoger dan gisteren. In Londen stonden rond het middaguur de koersen 18,1 punten hoger en in Parijs was er aan het eind van de ochtend een winst van 1,95 procent. Maar eerder op de dag was in Tokio de beurs fors gedaald en sloot 4,13 procent lager.

De koers van de Amerikaanse dollar is vandaag iets hoger geopend. Op de valutamarkt in Amsterdam werd rond het middaguur 1,7560 gulden genoteerd tegen een slotkoers van 1,7555 gisteren. Geldhandelaren spreken van wisselbaden op de financiele markten. De goudprijs ging vanmorgen vrij sterk omlaag. Op de markt in Zurich werd geopend op een prijs van 408,50 dollar per ounce (31,1 gram), ruim zeven dollar minder dan de slotprijs van 415,75 dollar gisteren.