Nederlanders zouden weg mogen uit Koeweit

ROME, 22 aug. Irak heeft informeel beloofd burgers uit zeven Westerse landen die zich in Koeweit bevinden, te laten vertrekken. Het zou gaan om alle Nederlanders, Italianen, Belgen, Spanjaarden, Denen, Ieren en Grieken in Koeweit. Er bevinden zich op het ogenblik 83 Nederlanders in Koeweit.

Volgens Mauro Conciatori, een ambtenaar van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken, is de toezegging mondeling door een hoge Iraakse functionaris gedaan tegenover de Italiaanse ambassadeur in Koeweit. Bij de Iraakse functionaris gaat het om een voormalige ambassadeur, die nu in Koeweit de betrekkingen tussen de nieuwe machthebbers en diplomatieke vertegenwoordigingen coordineert. De burgers uit de zeven genoemde 'Irak niet vijandig gezinde' landen zouden via Bagdad naar de Jordaanse hoofdstad Amman mogen vertrekken. Conciatori zei dat details over het vertrek nog moeten worden geregeld. 'Het is daarvoor nog te vroeg. We hebben slechts de (Iraakse) verklaring.' Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag, zo tekent onze Haagse redactie hierbij aan, kon vanochtend het bericht uit Rome niet bevestigen. Overigens hebben de vier Nederlandse diplomaten in Koeweit opdracht gekregen zo lang mogelijk op hun post te blijven.

Naast de Nederlanders bevinden zich in Koeweit 152 Italianen, 21 Belgen, 106 Spanjaarden, 83 Denen, 50 Ieren en 150 Grieken.

Over de Amerikaanse, Britse, Franse en Westduitse burgers in Koeweit was de Italiaanse ambassadeur in Koeweit niets meegedeeld. De VS, Engeland en Frankrijk hebben marineschepen naar de Golf gestuurd; de Bondsrepubliek overweegt een verandering van de Westduitse grondwet om dat ook te kunnen doen en heeft zich voorlopig beperkt tot het sturen van marineschepen naar de oostelijke Middellandse Zee.

In een reactie had de Deense minister van buitenlandse zaken, Ellemann-Jensen, zich vanochtend al zeer sceptisch getoond. Hij waarschuwde dat Iraakse beloften niet zonder meer kunnen worden vertrouwd en dat het om een Iraakse poging kon gaan tweedracht te zaaien in de Westerse gelederen. Ook de Italianen zelf bleven sceptisch: zij trachtten in Koeweit bevestiging te krijgen van de belofte maar waren daar vanmiddag nog niet in geslaagd; de Belgen kregen een ontkenning.

Niet bekend