Leden Servische minderheid in Kroatie demonstreren

BELGRADO, 22 aug. In Knin, de door een meerderheid van Serviers bewoonde stad in Kroatie waar zondag de Serviers hun eigen referendum over plaatselijke autonomie hebben gehouden, is gisteren betoogd tegen de Kroatische regering. De aanleiding tot de demonstratie was het dreigement van de Kroatische regering plaatselijke politiemannen te schorsen.

De politie van Knin wordt door de Kroatische overheid beschuldigd van muiterij: ze hebben hun wapenarsenaal zondag ter beschikking van de plaatselijke Servische bevolking gesteld en zich actief achter het door de Kroatische regering veroordeelde referendum gesteld. Drie leden van de politie hebben vanuit Zagreb te horen gekregen dat ze zullen worden geschorst of ontslagen.

Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug hielden tweeduizend Serviers in Knin in de nacht van maandag op dinsdag een nachtwake die gisterochtend pas werd beeindigd nadat de chef van de plaatselijke politie had meegedeeld dat hij een belofte uit Zagreb had ontvangen dat tegen de politie geen maatregelen worden genomen.

De etnische onrust in Kroatie breidde zich gisteren uit naar Zagreb. Volgens het blad Vjesnik zijn politie-versterkingen opgeroepen en worden fabrieken van bewaking voorzien. (Reuter)