Koeweit neemt geen belang in Asko

ROTTERDAM, 22 aug. De voorgenomen deelneming van Koeweit in het Westduitse detailhandelsconcern Asko Deutsche Kaufhaus gaat niet door. In plaats van Koeweit heeft nu de Westdeutsche Landesbank Girozentrale een belang van tien procent genomen in Asko. Prof. F. W. Lachotzki, het Nederlandse lid van de raad van bestuur van Asko, heeft dit vanochtend bevestigd. De Westdeutsche Landesbank Girozentrale heeft het 10-procents pakket gekocht van Asko's onroerend-goedfirma GBS. Omdat Asko GBS nu volledig consolideert mocht die onderneming geen aandelen Asko meer bezitten. Van de 25 procent die GBS in Asko hield is eerder al 15 procent verkocht aan institutionele beleggers.

Niet bekend

Asko heeft nu vier grootaandeelhouders. Naast de Landesbank en Lonrho zijn dat de Westduitse bedrijven Begoha Holding en Metro, die ook elk tien procent hebben. De rest van de aandelen is wijd gespreid.

Asko boekte vorig jaar een omzet van 9,5 miljard D-mark. Het concern heeft in Nederland bekendheid gekregen door een op ruzie uitgelopen poging tot samenwerking met Ahold. De deelneming van 13,1 procent in Ahold die Asko daaraan overhield is vorige maand verkocht.